INFONET-468X60-BANNER

Institut Vinča ima rešenje za „smrdljive“ zgrade

15.09.2014. | Tanjug

Institut u Vinči je pronašao rešenje za sanaciju dva objekta u novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar, u kojima su stanari bili prinuđeni da se isele zbog neprijatnog mirisa i štetnih materija koje isparavaju iz zidova. Reč je o sanaciji koja neće ostaviti nikakve štetne posledice po zdravlje i život ljudi, saopštila je „Građevinska direkcija Srbije“.

Ilustracija (Foto: PIxabay.com)

„Direkcija“ je angažovala Laboratoriju za fizičku hemiju INN „Vinča“ da utvrdi uzrok pojave neprijatnih mirisa i isparenja u vazduhu i da predloži tehničko rešenje sanacije nastalog problema, na dva objekta u naselju Dr Ivan Ribar, u Ulici Mileve Marić Ajnštajn. Stručni tim Laboratorije za fizičku hemiju INN „Vinča“ je nedvosmisleno je dokazao da se jedinjenja pronađena u vazduhu nalaze i u površinskom sloju betona, ne debljem od 20 milimetara i da vode poreklo iz ulja kojim se premazuje oplata u procesu izlivanja betona.

Na uzorcima betona i materijala korišćenih u procesu izgradnje pomenutih objekata, stručni tim INN „Vinča“ primenio je uporednu hromatografsku i masenospektrometrijsku analizu, takozvanu metodu melekulskog „otiska prstiju“. Molekulski „otisak prsta“ ukazuje na preklapanje hromatograma ulja korišćenog za premazivanje betona i hromatograma uzorka zagađenog betona.

„Direkcija“ je, kao i sve pretodne nalaze relevantne za ovaj slučaj, prosledila nadležnim republičkim i gradskim inspekcijama (građevinskoj, ekološkoj, sanitarnoj i tržišnoj), kao i MUP-u i tužilaštvu kako bi se utvrdio lanac odgovornosti u prometu ovog pomoćnog građevinskog sredstva odgovornog za nastali problem.

Stručni tim Laboratorije za fiziku hemiju INN „Vinča“ je u laboratorijskim uslovima testirao 11 različitih tretmana za saniranje nastalog problema, od kojih je pet testirano na terenu, odnosno u stanovima. Kao optimalni metod izabrana je metoda „FHO3AOP“ – ozon u kombinaciji sa fotohemijskom AOP (Advanced Oxidation Proceš). Taj metod je specijalno razvila INN „Vinča“.

Ova metoda je razvijena kao tehnički najprimerenija, ekonomski opravdana i ekološki prihvatljiva, jer posle tretmana sanacije ne ostavlja nikakve štetne posledice po zdravlje i život ljudi, jer se sa „FHO3AOP“ metodom zagađujuća organska jedinjenja detektovana u betonu mogu transformisati do krajnjih proizvoda mineralizacije, ugljen-dioksida i vode. Proces sanacije podrazumeva hemijski tretman, tretman UV lampama i ozonom svih betonskih zidova gde je detektovano prisustvo zagađujućih materija.

„Građevinska direkcija Srbije“ je još po dobijanju prvih prelimirarnih rezultata merenja 22. jula ove godine dala mogućnost svim stanarima da se isele iz svojih stanova, dok se ne izvrši sanacija objekata.

Skupština društva „Građevinske direkcije Srbije“ je donela odluku da „Direkcija“ svim stanarima snosi troškove zakupa drugog stana dok se ne izvrši sanacija, troškove preseljenja stanara, troškove infostana, sve režijske troškove u kupljenom stanu, kao i troškove depozita za zakup drugog stana i evetualne troškove agencijske provizije

Skupšina GDS je u skladu sa instrukcijama Ministarstva građevine, sabraćaja i infrastrukture Srbije donela odluku da se vlasnicima stanova u objektima na adresi Mileve Marić Ajnštajn br. 80, 81, 100 i 102 ponudi mogućnost da se privremeno presele u neprodate stanove u naselju Stepa Stepanović.

„Direkcija“ će snositi troškove selidbe stanara u naselje Stepa Stepanović, kao i režijske troškove za kupljene stanove u periodu dok se ne izvrši sanacija objekata, navedeno je u saopštenju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;