INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vrbas: Deo postrojenja za preradu otpadnih voda skoro završen

12.09.2014. | Dnevnik

Montiranjem opreme intenzivirani su radovi na izgradnji Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu. Krajnji cilj ove evropske investicije vredne 15 miliona evra, je da se zaustavi zagađenje Velikog bačkog kanala i obezbedi prečišćavanje otpadnih voda za područje Vrbasa, Kule i Crvenke, za industriju i 120.000 stanovnika.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Projektom su predviđene tzv. linija vode, čija je izgradnja pri kraju, i linija mulja, koja zaostaje u gradnji. Rezultat procesa bilo bi ispuštanje prečišćene vode u kanal, a odlaganje neutralnog mulja na deponiju.

Francusko-srpski konzorcijum „OTV Millenium team” u protekla dva meseca završava montiranje hidromehaničke opreme na liniji vode, pa je već ugrađeno 90 odsto opreme. Ujedno se izvode i metalni radovi čelične konstrukcije na objektu predtretmana i objektu duvaljki, kao i na ostalim objaktima, a kako je preneo portal vrbaske opštine, preostali su završni radovi na administrativnoj zgradi, izgradnja puta, ograde i ozelenjavanje površine oko objekata.

Izvođač radova „OTV Millenium team” najavio je da će deo posla za koji je zadužen, biti gotov do kraja godine, međutim, kasne radovi na tzv. liniji mulja, koje izvodi grčko-srpska kompanija „Aktor-LAD”.

- Izvođači radova na muljnoj strani još nisu krenuli u posao u pravom smislu reči. Iako mi nemamo pravo da govorimo o konkretnim razlozima kašnjenja, radimo sve što je u našoj moći da i ovi radovi počnu što pre – izjavio je Milenko Radovanov, iz JP „Direkcije za izgradnju“, Jedinice za primenu projekta izgradnje CPPOV Vrbas-Kula.

On je pozvao građane opštine Vrbas da se na mestima gde postoje tehničke mogućnosti, priključe na sistem kanalizacije, jer je za normalan rad postrojenja neophodna određena količina otpadnih voda. Za optimalan rad budućeg postrojenja neophodno je da Vrbas i Kula obezbede priključenje domaćinstava i industrije na kanalizaciju.

Prilikom posete predstavnika Delegacije Evropske unije u aprilu bilo je najavljeno da će izgradnja CPPOV biti završena do kraja godine, ali kako stvari sada stoje, to se ne može očekivati. Kad god da postrojenje bude završeno, tek tada predstoji ogroman posao izmuljavanja, čišćenja i sanacije Velikog bačkog kanala, najzagađenijeg vodotoka u Evropi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;