INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Južni tok menja trasu kroz Srbiju

08.08.2014. | Telegraf

„Biće mala izmena trase u Vojvodini, jer će gasovod umesto u Italiju ići na Baumgarten u Austriju gde se nalazi najveće skladište gasa u Evropi. Uskoro završavamo eksproprijaciju za treću deonicu trase gasovoda i čekamo dobijanje građevinskih dozvola za početak radova na izgradnji“, ističe direktor Srbijagasa.

Do kraja 2014. u Srbiji će biti položeno prvih 30 kilometara cevovoda gasovoda Južni tok, uz izmene trase u Vojvodini, kaže direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Bajatović za Politiku kaže da kod nas što se tiče Južnog toka sve ide prema planu, komentarišući pitanje gde smo mi u političkom haosu zbog sukoba Ukrajine i Rusije koji je mnogo veći krivac za zaustavljanje gradnje Južnog toka u Bugarskoj.

„Biće mala izmena trase u Vojvodini, jer će gasovod umesto u Italiju ići na Baumgarten u Austriju gde se nalazi najveće skladište gasa u Evropi. Uskoro završavamo eksproprijaciju za treću deonicu trase gasovoda i čekamo dobijanje građevinskih dozvola za početak radova na izgradnji“, ističe Bajatović.

On naglašava da ne postoji ni jedan razlog da se Južni tok kao energetski objekat ne izgradi u Srbiji, kao ni u drugim zemljama kroz koje treba da prođe.

„Siguran sam da će tako biti. Sve što se tiče trećeg energetskog paketa apsolutno su rešiva pitanja i problemi. S obzirom na to da se radi o energetskom projektu od geostrateškog značaja, pre svega za energetsku stablnost i bezbednost EU, koji nema alternativu na srednji, a verovatno ni duži rok, bez obzira na ukrajinsku krizu, ili baš zbog nje, Južni tok će biti realizovan u roku“, uveren je Bajatović.

On podseća da se radi o projektu u kome Srbija ima minimalne rizike, a veliku ekonomsku, energetsku i političku dobit. Naša zemlja inače uvozi oko 2,5 milijardi kubika gasa godišnje, a najveći deo tih količina stiže preko Ukrajine i Mađarske.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;