INFONET-468X60-BANNER

Mogu li blokovi od reciklirane plastike da zamene betonske blokove?

24.02.2022. | Gradjevinarstvo.rs

ByFusion Global napravio je novi alternativni građevinski materijal. U pitanju su šareni blokovi napravljeni od reciklirane plastike, nazvani ByBlock. Njihova veličina je 40x20x20cm, a težina 10kg.

Blokovi napravljeni od reciklirane plastike

Blokovi napravljeni od reciklirane plastike (Foto: ByFusion Global)

Proizvođač navodi da je ByBlock prvi građevinski materijal napravljen u potpunosti od recikliranog (a često i nerecikliranog) plastičnog otpada. Blokovi su dizajnirani tako da se postavljaju bez lepka, baš kao i obični betonski blokovi. Za razliku od blokova od gline, ByBlock ne puca.

Proizvođač tvrdi da pri proizvodnji ovih blokova nema otpadaka. Jedna tona plastike daje jednu tonu ByBlock-a i za njihovo korišćenje nije potrebno posebno znanje i trud.

ByBlock može zameniti betonske blokove

ByBlock može zameniti betonske blokove (Foto: ByFusion Global)

Ovi šareni građevinski blokovi su lepi i funkcionalni. Kompanija predlaže da se koriste za izgradnju potpornih zidova, zidova za zvučnu izolaciju, šupa, terasa pa čak i nameštaja. Mogu se upotrebljavati umesto cementnih blokova u temeljima zgrade ili unutrašnjim zidovima i ne razlikuju se od betonskih blokova. Njihov jedinstveni izgled može se istaći u nekim projektima.

Šareni blokovi mogu da ulepšaju projekte

Šareni blokovi mogu da ulepšaju projekte (Foto: ByFusion Global)

ByFusion Global sklopio je partnerstvo sa gradom Boise u Ajdahu, u kome prikuplja recikliranu plastiku iz domova stanovnika da bi stvorio nove građevinske blokove. Učestvovalo je samo 20% stanovnika, ali je to ipak bilo dovoljno da se obezbede tri tone materijala za izradu blokova.

Proizvodnjom ovih blokova može se očistiti životna sredina

Proizvodnjom ovih blokova može se očistiti životna sredina (Foto: ByFusion Global)

Radeći sa postrojenjima za reciklažu i opštinama, ByFusion može pretvoriti komunalni otpad u upotrebljiv reciklirani materijal. Odlična karakteristika ovog programa je i činjenica da ne postoji potreba da se plastika prethodno sortira, čisti ili obrađuje. To znači lakše recikliranje i bolje rezultate za rešavanje problema zagađenja plastikom.

Proizvode se bez otpadaka

Proizvode se bez otpadaka (Foto: ByFusion Global)

Proizvođač kaže da proizvodni proces ima nultu emisiju ugljenika, a nisu potrebne ni dodatne hemikalije. Plastika se ne topi u procesu reciklaže, a standardni građevinski materijali kao što su gipsani zidovi i pločice mogu se naneti na površinu blokova.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;