Nova opera u Dizeldorfu

05.10.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Opera

Staklena fasada opere Duett Dusseldorf (Foto: Snøhetta)

Nova atrakcija Dizeldorfa će svakako biti opera Duett Dusseldorf koju je dizajnirao arhitektonski studio Snøhetta. Ovaj višeslojni kompleks koji će biti jedan od centara umetničkog i kulturnog sektora Dizeldorfa, sastoji se od dva nagnuta tornja koja se uzdižu iz horizontalnog dela koji predstavlja novo koncertno mesto. Osim koncertnog dela tu će se nalaziti i hotel, poslovni prostori i stambeni deo.

Unutrašnjost opere

Unutrašnjost objekta (Foto: Snøhetta)

Ovaj objekat se nalazi u blizini parka Hofgarten i reke Rhein i njegovo prizemlje zamagljuje linije između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora sa staklenom fasadom koja se naslanja na drveni zid u foajeu, tako da se spoljašnjost i unutrašnjost spajaju.

Stari kulturni objekat više nije ispunjavao zahteve veličine, tako da ga nova operska kuća zamenjuje i dodaje niz novih funkcija kompleksu. Operni program smešten je u horizontalnom delu, što takođe stvara celinu sa okruženjem. Prilaz od parka do glavnog ulaza okružuje urbana šuma, a čitav pejzaž organizuje sistem kretanja ka objektu.

Posetioci mogu da pogledaju prostorije za operske probe, koje se takođe mogu koristiti kao mesta za izvođenje, kroz niz stepeništa i rampi koje vode od foajea do kafića. Krovna bašta dostupna iz hodnika je deo javnog prostora na vrhu horizontalnog dela i treba da podrži širok spektar aktivnosti, od kulturnih događaja do predstava.

Opera

Koso postavljene kule (Foto: Snøhetta)

Slojevita staklena fasada na unutrašnjim i spoljašnjim stranama konstrukcija, koje su pretežno planirane za hotele, stanove i poslovne prostore, daje posebnu dimenziju čitavoj okolini. Dve koso postavljene kule koje formiraju siluetu u obliku slova V namenjene su smanjenju senki u okolni zbog refleksije stakla.

Cilj ovakvog dizajna po slojevima je da kreira prostor sastajanja ljudi iz raznih oblasti, ali i da kreira atraktivni javni prostor, i da time Duett Düsseldorf postane centar umetnosti i kulture tog grada.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...