Kulturni centar u Rajasthanu, po ugledu na indijsku arhitekturu

08.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Studio Saar je razvio kulturni centar u Indiji koji će održavati obrazovne i kulturne programe i inspirisan je arhitektonskom istorijom Rajasthana. Struktura, nazvana Treći prostor: Haveli znatiželje, stvorena je da služi kao „treći prostor“ u kojem mladi ljudi mogu dobiti obrazovanje i socijalne prostorije izvan svojih škola i domova.

Perforirana fasada

Perforirana fasada zgrade (Foto:Saar)

Prilikom razvoja obrazovnog i kulturnog centra, Studio Saar je inspirisan indijskim tradicionalnim Havelisom - ogromnim gradskim kućama ili vilama sa ukrasima. Jonni Buckland, suosnivač Studija Saar, izjavio je da je bilo zadovoljstvo crpiti inspiraciju iz arhitektonske tradicije Rajasthana i imati fleksibilnost da je ponovo stvore.

Dvoriste objekta

Dvorište će biti centar objekta (Foto:Saar)

Centar zgrade biće centralno dvorište okruženo nizom klastera koji će služiti za hlađenje enterijera, a istovremeno će voditi posetioce između prostorija. Drveće će delovati kao putokazi za posetioce izvan centralnog dvorišta i duž puteva, vizuelno povezujući unutrašnjost sa indijskim zelenim urbanim područjima.

Formalno i neformalno učenje odvijaće se u delovima kao što su radionice, laboratorije i stvaralački prostori. Takođe će imati pozorište, kafić i prodavnice, a moći će da primi do 2.000 gostiju svakog dana kada se otvori.

Amfiteatar

Amfiteatar (Foto:Saar)

Konstrukcija će biti napravljena od lokalno dobijenog belog mermera, koji će biti isklesan metodama mlaza vode da bi se iznutra i sa spoljnih zidova proizveli specifični paravani.Ostaci mermernog otpada će se ponovo koristiti u podnim i zidnim pločicama u celom prizemlju. Mermerna prašina će biti stavljena u betonske zidove zgrade kako bi se smanjio sadržaj cementa i peska, a istovremeno dao i belji izgled. Zgrada će biti prekrivena spregnutom konstrukcijom od čelika koja će pomoći u odbijanju sunčeve toplote i smanjenju solarnog zagrevanja u unutrašnjosti.

Treći prostor Haveli radoznalosti je projektovan za Dharohar, neprofitnu organizaciju koja sarađuje sa školama radi pružanja akademskih i vannastavnih aktivnosti. Namerava se da ovo područje podstakne kreativnost i zajednicu mladih ljudi, povezujući ih sa lokalnim i okolnim okruženjem.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...