INFONET-468X60-BANNER

Zamislite sebe na odmoru u ovom plutajućem eko-hotelu

26.08.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Rotirajući hotel

Rotirajući hotel (Foto: HAADS)

Novi plutajući hotel koji je dizajniraio Hayri Atak Architectural Design Studio (HAADS) moći će da se pohvali sistemom bez otpada i da će generisati sopstvenu električnu energiju polako rotirajući. Studio predviđa da hotel bude pored obale Katara.

Rotirajućem hotelu će trebati 24 sata da završi punu rotaciju. Koncept okretanja zasnovan je na dinamičkom pozicioniranju, istom računarski upravljanom sistemu koji se koristi za automatsko održavanje položaja brodova.

Plutajuće pristanište omogućiće gostima pristup hotelu automobilom. Oni takođe mogu stići brodom ili helikopterom, koristeći zgodan heliodrom na plutajućem pristaništu. Budući da je hotel u potpunosti izgrađen na plutajućim platformama, mogao bi da se premesti na neko drugo mesto nakon početne lokacije kraj katarske obale.

rotirajuci-hotel-2

Rotirajući hotel (Foto: HAADS)

152 sobe zauzimaće spoljni prsten hotela, svaka sa balkonom i promenljivim pogledom dok se struktura polako okreće. Kružna recepcija će zauzeti sredinu hotela, okružena masivnim predvorjem sa sedištima za druženje gostiju. Dizajn takođe uključuje zatvorene i spoljne bazene, mini golf, teretanu, spa i saunu.

Pedeset pet vertikalnih osovina vetrogeneratora i kišobrana, ili VAVTAU, modula proizvodiće zelenu energiju. VAVTAU kombinuje vetroturbinu sa suncobranom koji može generisati 25Kw energije po modulu, napajajući hotel.

rotirajuci-hotel-3

Rotirajući hotel (Foto: HAADS)

HAADS je takođe uključio prikupljanje kišnice u dizajn. Na krovu će se skupljati kišnica, koja će se prečišćavati i koristiti za zalivanje zelenih površina hotela. Morska voda će se prečišćavati i koristiti kao čista voda, a otpadne vode će se prečišćavati. Otpad hrane će oploditi pejzaž.

Do sada je plutajući eko-hotel teoretski. Slede studije izvodljivosti i tehničke studije. Zatim, nadamo se, implementacija. Ne pokušavajte da rezervišete boravak pre kraja 2025. godine, najranije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;