INFONET-468X60-BANNER

Prva fabrika čelika na svetu sa nultom emisijom ugljenika

23.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Proizvođači čelika su odgovorni za povećanje nivoa ugljen-dioksida u atmosferi i to u ne baš malom procentu. Procene su da negde otpilike 7-8% emisije dolazi upravo iz ove industrije pa se ona direktno dovodi u vezu sa zagađenjem na globalnom nivou i stvaranjem efekta staklene bašte. Prema podacima iz prethodnog perioda na godišnjem nivou se proizvede više od 1,6 milijardi tona čelika godišnje. Vodeća fabrika za proizvodnju čelika, multinacionalni gigant ArcelorMittal je proizvela oko 5 odsto zaliha čelika 2019. godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Shodno dešavanjima u 2020. godini, zabeležen je pad proizvodnje i ova kompanija je potpisala sa Vladom Španije "Memorandum o razumevanju" vezan za zajedničko ulaganje u izgradnju prve fabrike čelika sa nultom emisijom. U planu je da ovo postrojenje proizvodi oko 1,45 miliona tona čelika do 2025. godine. Postrojenje će dekarbonizovati dva ključna koraka u proizvodnji čelika tokom kojih se emituje ugljenik. Zeleni vodonik bi se koristio kao redukciono sredstvo, dok bi se umesto pogona visoke peći na ugalj izgradila hibridna elektrolučna peć koja bi se napajala iz obnovljivih izvora.

Iz kompanije ArcelorMittal je rečeno da će se ukoliko zeleni vodonik (još uvek nije isplativ) ne bude dostupan po konkurentnim cenama do kraja 2025. godine koristiiti prirodni gas za napajanje DRI peći. To bi uštedelo oko 3,6 miliona tona emisije CO2 na godišnjem nivou.

Pored ove fabrike, poboljšanju situacije sa emsiijom ugljenika trebala bi da pomogne i i “H2 Green Steel” čeličana za proizvodnju zelenog čelika na bazi vodonika u Švedskoj sa svojim doprinosom od 4,5 miliona tona godišnje do 2030.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;