INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako povećati energetsku efikasnost prostora?

08.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Energetska efikasnost postala je novi postulat poslovanja. Težnja za manjom potrošnjom energije i njenom obnovljivošću prati svakodnevna nastojanja da se racionalizuje eksploatacija izvora energije i da se doprinese očuvanju prirodnih izvora. Building Management System (BMS), sa proizvodima i rešenjima za nadzor i upravljanje opremom u "pametnim zgradama", jedan je od primera najsavremenijih sistema u oblasti upravljanja energijom.

Kako povećati energetsku efikasnost prostora

Oko 60 procenata upotrebe električne energije odlazi na zgrade, procenjuje Međunarodna energetska agencija, a zgrade su odgovorne za 30 procenata emisije gasova sa efektom staklene bašte. Uvođenje zelenih rešenja nije samo klimatski prihvatljivo već i profitabilno ulaganje, pri čemu je World Green Building analizirao da su troškovi održavanja i rada ekološki svesnih objekata 14 odsto niži od troškova tradicionalnih zgrada.

Globalnim težnjama održivosti doprinosi i Schneider Electric. U svom novom poslovnom prostoru instalirao je svoja najnovija rešenja na polju elektroenergetskih instalacija i Building Management System-a (BMS).

Kako povećati energetsku efikasnost prostora

U zgradi koju odlikuje savremen eksterijer i rešenja budućnosti, uz stvaranje ugodnog radnog okruženja, istovremeno je povećana i energetska efikasnost prostora povezivanjem svih instaliranih sistema na jedinstvenu "user friendly" softversku platformu EcoStruxure Building Operation (EBO), razvijenu od strane Schneider Electric-a.

Primena poslednje generacije "otvorenih", end-to-end IoT (Internet of Things) kontrolera, senzora i uređaja u celom prostoru omogućila je povezivanje izvorno različitih sistema kao što su razvodni elektroormani, kontrola pristupa, grejanje i klimatizacija, osvetljenje, automatizovane roletne i žaluzine, alarmni sistemi protiv poplave... u jedinstven, automatizovani sistem nadzora i upravljanja u realnom vremenu. Dodatno, nadzor i upravljanje sistema omogućeno je i kada su zaposleni van kancelarija, upotrebom aplikacija za pametne uređaje poput smartphone-a, tablet-a.

Kako povećati energetsku efikasnost prostora

U zgradi koja podržava koncept "Workplace of the future", u kojoj se nalazi i beogradska kancelarija Razvojnog centra kompanije Schneider Electric, primenjena su i njihova dobro poznata rešenja BMS i KNX proizvoda za nadzor i kontrolu grejanja, klimatizacije, rasvete, roletni, zavesa, kao i najnoviji proizvod Schneider Electric-a PowerTag, najmanji bežični senzor za nadzor i merenje energije, kao deo Smart Panel rešenja za razvodne elektro ormane. 

Kompaktni i jednostavni za ugradnju direktno na minijaturne prekidače, PowerTag senzori ne zahtevaju dodatni prostor i ožičenje i kao takvi predstavljaju odlično rešenje za postojeće ili nove razvodne ormane. Bežičnim putem prenose potpune i precizne podatke o svim električnim opterećenjima, čime se postiže praćenje stanja električnih instalacija i povezane opreme. Dodatno, slanje alarmnih e-poruka u realnom vremenu, u slučaju bilo kakvih nepravilnosti u radu minijaturnih prekidača (gubitak napona, preopterećenje), sve više ih čine nezamenjivim proizvodom u "kritičnim instalacijama" gde se želi obezbediti kontinuirano, besprekidno, napajanje električnom energijom. Zato su ova rešenja posebno pimenjiva u bolnicama, laboratorijama, data-centrima, baznim stanicama telekom operatera, u industriji.

Kako povećati energetsku efikasnost prostora

Zahvaljujući primeni unapređenih rešenja ne samo da su obezbeđeni najoptimalniji uslovi rada za zaposlene, već je jedinstven, automatizovani sistem nadzora i upravljanja doprineo poboljšanju operativne i energetske efikasnosti u poslovanju. Ove prednosti u poređenju sa višestrukim nezavisnim sistemima, uz značajno smanjenje ukupnih troškova, predstavljaju primenu pametnih rešenja u cilju  ukupne optimizacije korišćenja energije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;