INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Eksperimentalni "živi" stan

05.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

U svetu u kojem živimo okruženi smo velikim brojem organizama koje ne vidimo golim okom. Mikrobi su deo sveta i to je činjenica, ali i ta da oni žive i u našim organizmima. Na koji način oni utiču na zdravstveno stanje naših organizama zavisi od mnogo faktora i u cilju tog istraživanja naučnici su stvorili "stan" u formi poligona gde će ispitati ovaj odnos. Ovaj eksperimentalni stan pod nazivom "Ome" nalaziće se u kampusu u okviru Newcastle University.

Istraživački poligon - stan Ome

Istraživački poligon - stan "Ome" (Foto: Newcastle University)

Cilj projekta je da se istraži uticaj mikroba na ljudski organizam i stvori generacija održivijih zgrada koje se mogu graditi od "živih" materijala. Istraživači sa Newcastle University će zajedno sa kolegama sa Northumbria University raditi na proučavanju u nadi da će im rezultati poslužiti kao smernice za stvaranje održivijih građevina. Međutim, ne samo održivijih u smislu smanjenja emsiije ugljen-dioksida već u cilju stvaranja biološkog okruženja koje dugoročno koristi ljudskom zdravlju.

Stan “Ome” će se nalaziti iznad laboratorije za istraživanje. Projektovan je tako da se unutrašnji i spoljašnji zidni paneli mogu izvaditi i zameniti kako bi se testirali različiti uzorci materijala od kojih su napravljeni a koji će se uzgajati iz mikroba. Istraživanja su u ranoj fazi, ali bez obzira na to naučnici napreduju sa stvaranjem i modifikovanjem bakterija koje proizvode minerale i polimere. Ovo će biti slično studiji iz 2019. godine u kojoj je napravljena bakterija  ešerihija koli kako bi se stvorile čestice krečnjaka.

Istraživački poligon - stan Ome

Istraživački poligon - stan "Ome" (Foto: Newcastle University/Assia Stefanova)

Ispitivanja će se prvo vršiti u laboratoriji a nakon toga će biti premeštena radi daljeg istraživanja u stanu tj. poligonu na spratu. Biće sprovedeni i procesi za pretvaranje otpada iz toaleta, hrane i sl. u gorivo i električnu energiju. U međuvremenu, tim će proučavati život mikroba u stanu kako bi se saznalo na koji način različiti materijali i sistemi za ventilaciju utiču na bakterijsku zajednicu koja živi u njemu. Cilj je da se istraže uticaji koje ovi organizmi imaju na ljudsko zdravlje.

Ovaj "živi" stan i laboratorija deo su većeg kompleksa u okviru Newcastle University i nalaze se u okviru HBBE (Hub for Biotechnology in the Built Environment) koji je usredsređen na razvoj biotehnologije i održivih "živih" građevina. Završetak izgradnje ovog istraživačkog stana očekuje se na proleće ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;