INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najbolji stambeni objekti izgrađeni u 2020.

28.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

U ovoj godini bez obzira na situaciju stambena arhitektura nije stajala. Arhitekte i građevinari su bili vredni i svet "obogatili" interesantnim i jedinstvenim stambenim objektima. Napravljena je lista nazanimljivijih projekata iz ove oblasti iz celog sveta realizovaih u ovoj godini. U nastavku pogledajte "nevidljivu kuću", kuću napravljenu unutar ruševina i mnoge druge, kako male porodične kuće tako i stambene zgrade.

Nevidljiva kuća - Tomas Osinski

Ova veoma neobićna kuća koja se stapa sa okolinom kao kameleon, smeštena je u pustinji u Kaliforniji. Delimično je podignuta na betonske stubove iznad zemlje i deluje kao da "izranja" iz stenovitog krajolika. Forme je pravougaonika i cela je od reflektujućeg obloženog stakla koje pomaže u tome da sunčeva toplota preterano ne zagreje unutrašnjost. Obuhvata veliki bazen sa projektorom za puštanje filmova i četiri spavaće sobe koje se otvaraju prema spolja.

Nevidljiva kuća u pustinji

Nevidljiva kuća u pustinji (Foto: Tomas Osinski)

130 William - Sir David Adjaye

U okviru jednog njujorškog nebodera projektovano je pet luksuznih stanova za ljubitelje automobila. Projekat je uradio brinaski arhitekta Sir David Adjaye u saradnji sa automobilskim gigantom Aston Martinom. Enetrijerom dominira "automobilski" dizajn i italijanski namaštaj koji je urađen po narudžbini. Komadi nameštaja su od mermera Nero Marquina i italijanskog hrasta. Svaki stan dolazi sa posebnim izdanjem Aston Martin DBX sportskim automobilom i opcijom da bude uključena i posebna soba za simulaciju vožnje ovog automobila u posebnom sedištu.

130 William za ljubitelje automobila

"130 William" za ljubitelje automobila (Foto: Aston Martin)

3D štampana kuća - Kamp C

Ova dvospratna prototip kuća izgrađena je u Belgiji za oko samo tri nedelje uz pomoć najvećeg 3D štampača u Evropi. Gradnja je vršena na licu mestu, a postupak je podrazumevao istiskivanje smese nalik cementu iz mlaznice i izgradnju osnovne konstrukcije u slojevima. Nakon toga su ugrađeni nedostajući delovi u vidu stolarije i instalacija. Unutrašnjost je u potpunosti funkcionalna, iako u njoj niko neće živeti, jer je napravljena u istraživačke svrhe.

3d štampana kuća u Belgiji

3D štampana kuća u Belgiji (Foto: Kamp C & Jasmien Smets

MLK1101 - Lorcan O’Herlihy Architects

Ovaj stambeni kompleks pruža siguran i pristupačan dom beskućnicima i drugim ranjivim grupacijama. U pitanju je 26 stambenih jedinica veličine od jedne do tri spavaće sobe, gde je svaka opremljena kuhinjom, dnevnim boravkom i kupatilom. Jedinice su energetski efikasne - za grejanje vode koriste solarnu energiju i fokus je na prirodnom osvetljenju i ventilaciji. Pored toga, ovde se nalaze i sadržaji poput zajedničkih prostorija za druženje u vidu trpezarije, drugih mesta za okupljanje i grupne terapije i još mnogo toga.

MLK1101 Supportive Housing

MLK1101 Supportive Housing (Foto: Paul Vu Photography)

Kuća unutar ruševina - ORA

Zahtev je bio da se stara oronula kuća u Češkoj pretvori u modernu rezidenciju sa sačuvanim "karakterom". Ono što je projektom osmišljeno svakako nije nešto što se često dešava. Kompanija koja je dobila posao restauracije ove stare kuće, odlučila je da sruši sve što je bilo unutar objekta i ostavi spoljašnjost. Kuća je zadržala stari izgled, ali je u nju ubačena konstrukcija u vidu "omotača" od opeke koji je ujedno i izolacija. Za plafon su korišćene drvene grede i paneli. Iako se na nekim mestima još uvek može jasno videti stara konstrukcija, nova kuća je preuređena u udobnu, svetlu i prostranu stambenu jedinicu.

Kuća unutar ruševina

Kuća unutar ruševina (Foto: Jakub Skokan and Martin Tůma/BoysPlayNice)

Union House - Austin Maynard Architects

Ovu kuću pored toga što je energetski efikasna i pogodna za savremenu porodicu, karakterišiu nestandardni dodaci kao što su tobogan, mreže, zid za penjanje i skriveni ulaz. Ovo zvuči kao da je u pitanju dečije igralište ali zapravo je objekat u kome živi porodica sa decom. Pošto je u pitanju bila rekonstrukcija stare kuće, zadržana je fasada od opeke okrenuta prema ulaznom delu i u okviru bočnog zida. Ono što je novo jeste veliki dodatak od unakrsno lameliranog drveta (CLT) koji sada čini glavnu konstrukciju kuće.

Union House - kuća kao dečije igralište

Union House - kuća kao dečije igralište (Foto: Derek Swalwell)

Anna Stay - Caspar Schols

"Anna Stay" na prvi pogled izgleda kao standardna kabina, ali je zapravo ovaj moderni objekat i više od toga jer ima zidove u središnjem delu sa kliznim mehanizmom koji se mogu skroz otvoriti tako da izgleda kao da zidova uopšte nema. Tačnije, zidovi se skupe kao harmonika, kako bi se omogućio boravak pod vedrim nebom kada je lepo vreme. Unutrašnjost je organizovana uglavnom u prizemnom delu, dok se uz pomoć merdevina može popeti i na međusprat gde se nalazi spavaća soba.

Anna Stay kabina

"Anna Stay" kabina (Foto: Jorrit ‘t Hoen/Tonu Tunnel)

XS House - Interface Studio Architects

Na skučenoj gradskoj parceli širokoj samo tri metra postavljena je ova veoma uska kuća u okviru koje se nalazi čak sedam stanova. Smeštena je u Filadelfiji u Pensilvaniji. Uprkos ovako malom prostoru, unutrašnjost stanova izgleda iznenađujuće prostrano i udobno za stanovanje. Stambeni prostor odlikuju visoki plafoni i brojni prozori koji obezbeđuju veliku količinu dnevnog svetla, ali i minimalistički unutrašnji dekor koji odgovara malom prostoru.

XS House - veoma uska kuća

XS House - veoma uska kuća (Foto: Sam Oberter)

Gardenhouse - MAD Architects

Cilj ovog projekta bio je da se stvori osećaj tradicionalnog kineskog sela na Beverli Hilsu. Ovaj luksuzni stambeni kompleks sastoji se iz maloprodajnog prostora, teretane i stambenog dela. Fasada je prekrivena biljkama i vinovom lozom otpornom na sušu, i jedna je od najvećih zelenih zidova u SAD-u. "Gardenhouse" uključuje dva studija, osam stanova, tri gradske kuće i pet vila koje dele jedinstven stil, s modernim enterijerom ispunjenim svetlošću. Fokus je na centralnom delu oko dvorišta koje sadrži reflektujući bazen i zelenilo i predstavlja mesto okupljanja stanovnika.

Gardenhouse

Gardenhouse (Foto: Darren Bradley)

Dolunay Villa - Foster + Partners

Ono što ovu luksuznu privatnu vilu na obali Egejskog mora u Turskoj izdvaja od ostalih jeste talasasti drveni krov koji je ručno izrađen. Zastakljenja u vidu zidova i kliznih vrata, u kombinaciji sa drvetom čine fasadu. Ova zastakljenja omogućavaju da se unutrašnjost "prelije" u terasni deo odakle se pruža zapanjujući pogled na okolinu. Uređeni otvoreni vrtovi unutar kuće omogućavaju prevladavajućem morskom povetarcu da se lagano kreće kroz vilu.

Dolunay Villa sa talasastim drvenim ručno izrađenim krovom

Dolunay Villa sa talasastim drvenim ručno izrađenim krovom (Foto: Nigel Young / Foster + Partners)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;