INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Reciklirani beton rešenje za smanjenje građevinskog otpada

10.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Naučnici su stvorili beton od recikliranih materijala pre pet godina i iskoristili ga za realne projekte kako bi videli njegovo ponašanje u odnosu na standardni. Rezulttai su pokazali da su karaktersitike vezane za čvrstoću i izdržljivost u redu i da se u nekim slučajevima pokazao čak i bolji od standardnog betona. Testirani su otpronost na pritisak i trajnost betona.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Istraživanje je sproveo tim sa UBC Okanagan's School of Engineering na čelu sa Shahria Alam direktorom UBC-ovog Centra za istraživanje i zelenu gradnju, na projektu izgradnje temelja i pločnika ispred opštinske zgrade. On je rekao da živimo u svetu u kojem smo neprestano u potrazi za održivim rešenjima i smanjenju otpada na deponijama. Ovo su moge zemlje širom sveta iskoristile stvaranjem recikliranog betona i njegovim standardizovanjem. Shodno tome se nada da će ovo otkriće pomoći Kanadi na tom putu.

Otpadni materijali iz građevisnke industrije od gradnje i rušenja čini oko 40 odsto otpada u svetu, sudeći prema Alamu. On dodaje da samo u Kanadi nastane devet miliona tona godišnje ove vrste otpada.

Standardni beton se obično sastoji od smeše sitnih i krupnih agregata (obično pesak) koji se dodaju pasti nastaloj mešanjem cementa i vode. Kod recikliranog betona zamenjuje se prirodni agregat za novi od recikliranih materijala koji novom proizvodu daju dodatnu fleksibilnost i prilagodljivost. Može se koristiti za potporne zidove, puteve i trotoare, ali i za neke vrste konstrukcija.

Istraživanje je pokazalo da je reciklirani beton imao veću čvrstoću pri pritisku nakon 28 dana očvršćavanja, i da je zadržao veću ili jednaku čvrstoću tokom perioda istraživanja. Zbog ovoga se i sugeriše da ovakva vrsta betona može biti stopostotna zamena, naravno, samo za nekonstruktivne delove objekata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;