INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prozirno drvo za osvetljenje sobe

12.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Menjajući molekul drveta, može se učiniti da ono postane prozirno. Međutim, ne samo da bude prozirno već i da ima sposobnost da čuva i oslobađa toplotu. Naučnici su to otkrili ali otišli i korak dalje u svojim istraživanjima drvene građe pokazujući kako se ona može pretvoriti u vodootporan film koji isijava u prisustvu UV svetlosti. U fokusu istraživanja našao se organski molekul lignin.

Panel postavljen na krov kućice za igračke pokazuje kako osvetljava unutrašnjost uz pomoć UV svetlosti

Panel postavljen na krov kućice za igračke pokazuje kako osvetljava unutrašnjost uz pomoć UV svetlosti (Foto: ACS Nano 2020, DOI: 10.1021/acsnano.0c06110)

Lignin je sastavni deo ćilijskih zidova drveća i biljaka, koji im daje krutost. Njegovim uklanjanjem dobija se drvo drugačijih karakteristika. Npr. u procesu stvaranja  papira, iz drveta se uklanja lignin koji se dalje deponuje na otpadima. Mnoga istraživanja usmerena su i u pravcu stvaranja tehnika reciklaže koje bi mogle da iskoriste ovu vrstu otpada u ugljičnim vlaknima, jeftinijim baterijama ili za dobijanje jačeg betonua. Uklanjanjem lignina, mogu se stvoriti i prozirni prozori koji pomažu u održavanju objekata hladnim, odnosno sakupljati toplotu od sunca danju i oslobađati je noću kako bi se obezbedila prijatna temperatura.

Poslednje istraživanje na ovo temu dolazi sa ETH iz Ciriha i Scion sitraživačke organizacije sa Novog Zelanda. Naučnici su koristili balza drvo, koje su tretirali rastvorom kako bi se uklonio lignin i oko polovina hemiceluloze i dobila porozna "skela". Nakon toga su u drvo ubrizgavali drugi rastvor koji je prazne prostore ispunio poluprovodnim nanočesticama zvanim kvantne tačke. Ove kvantne tačke svetlucale su kao odgovor na UV svetlost. Na kraju je materijal komprimovan, osušen i obložen hidrofobnim slojem.

Dobijeni film je gust, vodootporan i ima izvrsna mehanička svojstva. Ipak, najimpresivnija je njegova sposobnost da osvetli prostor. Kada su podvrgnute UV svetlu, kvantne tačke emituju i rasipaju narandžastu svetlost kroz film. Istraživački tim je ovo pokazao pomoću panela koji je osvetlio unutrašnjost kućice za igračke (slika). Kvantne tačke različitih vrsta mogle bi se koristiti za stvaranje svetla različitih boja. Sudeći prema istraživačima, ovaj film bi mogao da nađe primenu kod ukrasnih navlaka za lampe ili displeja, nudeći biološku, ekološku alternativu plastici i drugim materijalima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;