IZOLACIJA-468X60-BANNER

Neboder sa "očima"

17.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Kina je nedavno najavila nova pravila o izgradnji nebodera u budućnosti, ali ostaje da se vidi na koji način će se ona sprovoditi i kako će biti primenjivana u praksi Ono što znamo je da zemlja ima barem jedan novi neboder koji je u planu da se realizuje, a to će biti upečatljiva zgrada sa "očima" na svojoj fasadi. "New Pingshan Eye" će biti visoka 250m i nalaziće se u novom okrugu Pingshan u Šenženu. Ovu visokospratnicu će karakterisati dva "oka", od kojih će se jedno nalaziti otprilike u središtu zgrade, a drugo bliže vrhu.

"New Pingshan Eye" (Foto: RMJM)

Projekat je uradio studijo RMJM iz Šenžena. Iz ove firme je rečeno da je fokus projektovanja bio na rešavanju dva paradoksalna koncepta "Otvorenosti" i "Zatvorenosti".Tada je nastala ideja pod nazivom "The Eyes of Pingshan" koja kombinuje jedinstveno vizuelno obeležje, koje gleda ka budućnosti Šenžena, i otvorenost fasade koja otkriva zgradu unutar nje. Ukrasi na fasadi u formi "očiju", upadljivo su umetnuiti u gornji i središnji deo fasade glavne kule i oko ulaza, ali i "preslikani" na drugim mestima kako bi stvorili neobičnu vizualnu metaforu za temu "Otvorenosti". "Zatvorenost" je postignuta smeštanjem više otvorenih, spoljnih prostora iznad nivoa ulice, stvarajući osećaj sigurnosti i zaštite od užurbane okoline izvan kompleksa u okviru kojeg je planiran ovaj neboder.

"New Pingshan Eye" (Foto: RMJM)

U okviru kompleksa će se nalaziti i manji višenamenski kulturni objekat neobičnog izgleda sa zelenim krovom. Planirano je i nekoliko zgrada prekrivenih zelenilom, a neke od njih će takođe imati detalje "očiju" na svojim fasadama. Ovde će se nalaziti i hotel, poslovne prostorije i različite vrste sadržaja za razonodu.

"New Pingshan Eye" (Foto: RMJM)

Prva faza projekta treba da bude završena 2022. godine, iako će verovatno biti kašnjenja u radovima zbog situacije vezane za pandemiju. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;