INFONET-468X60-BANNER

Da li će veoma vitka stambena kula biti najviša te vrste u Kanadi?

10.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Veoma vitki neboder nazvan po ulici "1200 Bay" projektovala je firma Herzog & de Meuron za Toronto. Ukoliko se ovaj projekat realizuje, postaće najviši stambeni objekat u Kanadi i druga po redu građevina posle "CN Tower" (toranj visok 553m). Tačna širina se još uvek ne zna ali će svakako sudeći prema renderima biti veoma vitak. Planirano je da dosegne visinu od 324m.

Veoma vitki neboder

Veoma vitki neboder "1200 Bay" (Foto: Herzog & de Meuron)

Neboder će imati 87 spratova koji će se prostirati na 890m². U okviru njega će se nalaziti maloprodajni prostor, restoran i luksuzni stanovi. Prvih 16 spratova predviđeni su za maloprodaju i poslovni prostor, dok je sprat iznad namenjen za dodatne korisne sadržaje. Na ostalim spratovima iznad biće smešteno ukupno 332 stana, u rasponu od jednosobnih do penthousa na više nivoa. Poslednja tri nivoa će uključivati veliki restoran i sky lounge. Zgrada će imati prozore koji će moći da se otvore kako bi pomogli kod pasivne ventilacije, dok bi se drvene roletne koristile za kontrolu toplote i svetlosti koja ulazi unutra.

Veoma vitki neboder

Veoma vitki neboder "1200 Bay" (Foto: Herzog & de Meuron)

Idejno rešenje karakterišu naslagani vertikalni konstruktivni elementi, unutrašnje oblaganje staklom, spoljašnja drvena zaštita od sunca i spoljašnji sloj prozirnog stakla sa otvorenim spojevima. Neboder sa jedne strane pokazuje transparentnost i izražajnost kroz otkrivanje obima i aktivnosti unutar zgrade, dok sa druge strane reflektuje spoljni sloj stakla koji objektu daje apstraktni kvalitet, naglašavajući njegove dramatične proporcije, rekli su iz kompanije Herzog & de Meuron.

Veoma vitki neboder

Veoma vitki neboder "1200 Bay" (Foto: Herzog & de Meuron)

Još uvek se ne zna kada će započeti gradnja "1200 Bay", niti da li je dobijeno zeleno svetlo za realizaciju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;