INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kulturni preobražaj kineskog Xiangyanga

13.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Obelodanjen je projekat za kulturni i turistički razvoj grada Xiangyanga koji se nalazi u provinciji Hubej. U planu je da projekat pod nazivom "Joy Town" bude okončan 2022. godine, sa ciljem da građanima i posetiocima pruži jedinstveno i kulturološki impresivno "Xiangyang iskustvo". Kombinacijom kulturnuih i istorijskih znamenitosti drevnih pristaništa ovog grada treba da se stvori jedinstveni prostor.

Joy Town

 "Joy Town" (foto: Aedas)

Lokacija je okružena stambenim i ugostiteljskim objektima, prometnim ulicama i obalom. Prvo će se krenuti sa izgradnjom severnog dela koji će obuhvatiti površine u vidu kancelarija sa uređenim dvorištima, komercijalni i kulturni prostor, a nakon njegovog završetka i južnog dela u okviru koga će se nalaziti luksuzni hoteli, raskošne kuće za članove određenih klubova, prostori za obedovanje i sl. 

Joy Town

 "Joy Town" (foto: Aedas)

Firma Aedas uradila je rešenje za "Joy Town". Keven Wang, projektni menadžer na globalnom nivou u ovoj kompaniji, rekao je da je ovo zamišljeno kao mesto na kome će uvek postojati neočekivana vizuelna iskustva. Vodeni pejzaži i ulice stvaraju okolinu koja podseća na tradicionalno seosko područje, dok trodimenzionalni plan omogućava da se popnete na krovove i istražite neasfaltirane staze. Cilj je bio da se ljudima omogući da dožive izgubljeni grad Xiangyang kroz različite elemente životne sredine. 

Joy Town

 "Joy Town" (foto: Aedas)

Dizajn, zasnovan na materijalu, obliku i rasporedu, daje određeni vizuelni rezultat. Fasade karakteriše spoj tradicionalnih i savremenih građevinskih materijala i tehnika. Inspirisani konturama tradicionalnih kosih kuća u ovom gradu, kosi okviri ugrađeni su u fasade zgrada i to na samom ulazu u prodavnice, komercijalne izloge i terase. Apstraktni kosi krovovi stvaraju zapanjujući vizuelni efekat koji objedinjuje celokupne konstrukcije.

Joy Town

 "Joy Town" (foto: Aedas)

Aedas je stvorio koncept koji predstavlja ulice i uličice na neki drugi način. Glavna ulica smeštena je na zapadnoj strani kako bi se iskoristio širi i otvoreniji pogled, dok je druga uža ulica smeštena na istočnoj. Pametni poslovni prostori biće raspoređeni u okviru posebnih celina sa dvorišnim prostorima, u okviru kojih će se nalaziti mesto za odlazak kako bi se olakšao protok ljudi i saobaraćaja. Poslovni prostori sa malim protokom pešaka u pojedinačnim komercijalnim zgradama nalaziće se u severnom delu, dok će oni sa velikim protokom pešaka biti u južnom delu lokacije.

Joy Town

 "Joy Town" (foto: Aedas)

Lokacija koja je predmet ovog projekta, okružena je vodom, pa zbog svog strateškog položaja uključuje i ekološki prihvatljive koncepte. Uporedo sa prečišćavanjem vode kroz infiltraciju tla, projekat daje prioritet prirodnoj infiltraciji, pejzažnim pojasima za skladištenje vode i lokalnom propusnom popločavanju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;