INFONET-468X60-BANNER

Modularna kula od masivnog drveta

27.03.2020. | Gradjevinarstvo.rs

"Rainbow Tree" predstavlja modularni kondominijum od masivnog drveta u gradu Cebu na istoimenom ostrvu na Filipinima. Otkrivajući kulturnu i prirodnu filipinsku baštinu, projekat Vincent Callebaut Architectures nazvan po poznatom i šarenom drvetu sa Filipina rainbow eucalyptusu, zamišljen je da smanji emisiju ugljen-dioksida. 

Drvo rainbow eucalyptus

Drvo rainbow eucalyptus (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Cilj je da se izgradi stambeni objekat koji će zadovoljavati i LEED i BERDE, sertifikate koji se odnose na zaštitu životne sredine. Projekat nudi savršenu ravnotežu između kulturne baštine i prirodnog nasleđa nenadmašnog sjaja. 

Shodno pasivnom bioklimatizmu i naprednim obnovljivim izvorima energije, odlučeno je da "Rainbow Tree" bude od drveta, jedinog prirodnog i obnovljivog materijala kojeg ima u izobilju .Zgrada će biti prekrivena sa više od 30.000 biljaka iz susednih tropskih šuma.

"Rainbow Tree" (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Kula će biti visoka 115 metara i biće izgrađena od masivnog drveta. Ova 32-spratnica biće smeštena na Cebuu, jednom od najvećih ostrva na Filipinima, na kojem se nalazi glavna pomorska luka i ekonomsko-poslovni centar. Inspirisana tradicionalnim kućama "Bahay Kubo", modularna kula od masivnog drveta sadržaće 1.200 montažnih modula. Svaki od ovih modula će u osnovi imati stranice od 4 metra, dok će visine varirati od 3,2 do 4,8 metara.

"Rainbow Tree" (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Tehnika izgradnje sastoji se od preklapanja vertikalnih drvenih letvica i povezivanja pomoću strukturnih, organskih lepkova. Prekrivena oblogom od kedrovine koja je tretirana pomoću drevne japanske metode "Shou Sugi Ban", zgrada ima bolju otpornost na vatru, insekte koji jedu drvo i gljive.

"Rainbow Tree" (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Zgrada sa fleksibilnim dizajnom ima negativni ugljenični otisak. Sastoji se od središnjeg jezgra i egzoskeletne fasade, dok je unutrašnji prostor potpuno oslobođen. "Rainbow Tree" uključuje restoran, co-working prostor, bazen, spa i fitnes centar, kao i urbanu farmu. Shodno navedenom, svojim stanovnicima nudi više od standardnih stambenih jedinica.

"Rainbow Tree" (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Iz kompanije Vincent Callebaut Architectures rekli su da je lajtmotiv kombinacija funkcionalnosti i elegancije povezivanjem prirodnih, jednostavnih i tradicionalnih materijala. "Rainbow Tree" je savremeno arhitektonsko delo proizašlo iz kolektivne memorije sa jasno nijansiranim krivama punim kolektivnog ideala i mašte predaka. Ona se zalaže za upotrebu i reinterpretaciju autohtonih, kolonijalnih i modernih arhitektonskih i pejzažnih stilova koji prevladavaju u gradu Cebu. 

"Rainbow Tree" (foto: Vincent Callebaut Architectures)

“Rainbow Tree“ pored toga što uključuje urbanu poljoprivredu i obnovljive izvore energije, predstavlja prototip potpuno vertikalne šume na biološkom nivou poštujući četiri stuba ekološkog grada budućnosti. Ti stubovi uključuju energetsku samodovoljnost, ozelenjivanje zgrada i razvoj urbane poljoprivrede, “soft” mobilnost i društvene inovacije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;