INFONET-468X60-BANNER

Moduli za intenzivnu negu od transportnih kontejnera

26.03.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Italijanske arhitekte Carlo Ratti i Italo Rota osmislili su module za intenzivnu negu unutar transportnih kontejnera koji bi se mogli dodati bolnicama koje se bore protiv pandemije korona virusa. Naziv ovih modula je "CURA" što je skraćenica od Connected Units for Respiratory Ailments, a sugeriše na latinsku reč cure što znači nega. 

Ova “mobilna odeljenja” projektovana su u cilju povećanja kapaciteta za intenzivnom negom, a mogu se brzo rasporediti u gradovima širom sveta, kako bi se što pre reagovalo na nedostatak prostora u bolnicama i širenje bolesti.

Prvi modul prototip gradi se u bolnici u Milanu. 

Ideja je bila da se stvore privremene konstrukcije koje bi mogle brzo da se rasporede, poput tradicionalnih bolničkih šatora, ali s visokim nivoom zaštite, odnosno biokontrole kako bi se sprečilo širenje virusa.

Moduli za intenzivnu negu od transportnih kontejnera

"CURA" (foto: Carlo Ratti, Italo Rota, Studio Jacobs)

Izgrađene u preuređenim kontejnerima dugim 6,1 metar, moduli će imati ventilacioni sistem koji stvara negativan pritisak iznutra, što je uobičajena tehnika koja se koristi u bolnicama i laboratorijama kako bi se sprečilo da kontaminirani vazduh ne izađe napolje.

Projektanti kažu da moduli zadovoljavaju AIIR standarde. Ovi standardi se odnose na izolaciju prostora  u kojima se širi infekcija putem vazduha. 

Moduli za intenzivnu negu od transportnih kontejnera

"CURA" (foto: Carlo Ratti, Italo Rota, Studio Jacobs)

Iz tima su rekli da bi ovi moduli mogli brzo da se montiraju kao šatori u bolnici, ali jednako sigurni kao i odeljenje za izolaciju. Svaki od modula za biološku zaštitu sadržao bi svu medicinsku opremu potrebnu za dva pacijenta na intenzivnoj nezi sa korona virusom.

Svaki bi mogao da radi zasebno, ili da bude spojen preko konstrukcije na naduvavanje u raznim konfiguracijama kako bi se stvorile veće postavke za više kreveta.

Moduli za intenzivnu negu od transportnih kontejnera

"CURA" (foto: Carlo Ratti, Italo Rota, Studio Jacobs)

Projektanti predviđaju da se moduli postave uz postojeće bolnice, na prostorima kao što su parkinzi i tako prošire kapaciteti intenzivne nege ili da budu raspoređeni kao terenske bolnice.

"CURA" e stvorena kao odgovor na trenutnu pandemiju korona virusa koja opterećuje jedinice intenzivne nege u zemljama širom sveta. Poslednjih nedelja bolnice u zemljama koje su najviše pogođene, bore se da povećaju svoje kapacitete za prihvat sve većeg broja pacijenata sa teškim respiratornim bolestima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;