INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prednosti kamena kao održivog materijala za gradnju

13.03.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Na pitanja da li se od kamena mogu graditi velike komercijalne zgrade i  da li je kamen održivi materijal za gradnju, pokušava da da odgovor Groupwork u saradnji sa Jackson Coles, Eight Associates, Webb Yates, The Stonemasonry Company i Polycor kroz istraživački projekat "Stone Tower" i izložbu "New Stone Age".

Istraživački projekat

Istraživački projekat "Stone Tower" (foto: Helene Binet)

Istražujući koliko se daleko može ići sa kamenom kao materijalom za izgradnju, Groupwork je zamislio bazaltnu konstrukciju od 30 spratova, ukupne bruto površine 37.800m² u okviru istraživačkog projekta "Stone Tower". Uporedna studija koja razmatra mnoga građevinska rešenja ima za cilj da istraži da li se velike kamene zgrade mogu graditi sa kamenom nadgradnjom, pločama od kamena i/ili drveta kako bi se zadovoljili isti kriterijumi optimalne površine dobijenog prostora i visine zgrada, kao što je to slučaj kod čeličnih i betonskih konstrukcija. Takođe, i da li bi bili isti ili manji troškovi izgradnje i ugljenični otisak.

Istraživački projekat

Istraživački projekat "Stone Tower" (foto: Perraudin)

Istražujući strukturu egzoskeleta, centralno jezgro, vrstu kamena, protivpožarne karaktersitike i uticaj na okruženje, došlo se do zaključka da je "kombinacija kamenog egzoskeleta sa CLT (lepljeno lamelirano drvo - LLD) "podnim" pločama jeftinija varijanta od čeličnih ili betonskih okvira koje pri tome imaju negativni ugljenični otisak“.

Zapravo, zamišljeni projekat ima za cilj da istakne da zgrada napravljena od kamena, sa velikim podnim pločama od CLT-a ili prednapregnutog kamena, može biti jeftinija a još i da sadrži 90% manje CO2. Zaključak je da je kamen svestran, snažan, bogat, jeftin, dugovečan i ugljenično neutralan materijal za gradnju.

Istraživački projekat

Istraživački projekat "Stone Tower" (foto: Tim Soar)

Kako je rečeno, biće održane i izložbe, a značajnija pod nazivom "New Stone Age" istraživaće potencijal kamena za revoluciju u arhitekturi i građevinarstvu u svetlu trenutne klimatske krize. Izložba će istaknuti održivost, praktičnost, lepotu i savremenu upotrebu kamena u izgradnji. Na izložbi će se naći dela međunarodnih projektanata i dizajnera.

Izložba "New Stone Age" (foto: Chris Jackson)

Steve Webb je rekao da je kamen lep, jak i da ga ima u izobilju. Dodao je i da njegova ekstrakcija ne zahteva ogromne količine energije, kao i to da su moderna poboljšanja u dizajnu i tehnikama dovele do toga da može da se koristiti na način koji pre nije bio moguć. Ovde se misli da igra veliku ulogu u izgradnji građevina.

Instalacija "Store Street" u okviru izložbe "New Stone Age" predstavlja impresivne održive građevine od kamena, dok istovremeno pruža priliku da se sedne jer je postavljena na javnom mestu. Projekat prototipa podova od kamena pokazuje da oni mogu imati ugljenični otisak od samo 15 odsto u odnosu na šuplje betonske ploče, sa čeličnim ojačavanjem, i da su ekvivalentni i sa istim troškovima.

Istraživački projekat

Izložba "New Stone Age" (foto: Chris Jackson)

Amin Taha rekao je da novo kameno doba označava povratak upotrebe kamena i drveta, odnosno jeftinih ugljenično neutralnih materijala. Kamen u kombinaciji sa CLT-om pruža priliku da se ograniči unos energije u procesu obrade, transporta i izgradnje, kao i da se smanji emisija CO2. Ovo je značajno jer građevinska industrija doprinosi u velikoj meri stvaranju efekta staklene bašte - 33% emisije, gde na građevinski materijal odlazi između 60% i 90%.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;