INFONET-468X60-BANNER

Primeri inovativnih građevinskih projekata

14.02.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Veliki građevinski projekti često privlače pažnju industrije zbog svojih cena i složenosti, ali i zbog toga što pomeraju granice i koriste nove tehnologije i metode za postizanje revolucionarnih rešenja. U nastavku će biti prikazani neki od najinovativnijih projekatakoji su u toku na nekoliko kontinenata.

Tunel "Rohtang" - Indija

Na tunelu "Rohtang" započela je završna faza radova. Tunel dužine oko 8,85km u Indiji, biće najduži tunel u okviru auto-puta na svetu izgrađen iznad 3000m. "Rohtang" bi trebao da bude pušten u upotrebu u narednih osam meseci. Izgrađen na nadmorskoj visini od 3100m, nalaziće se ispod prevoja Rohtang u okviru planinskog venca Pir Panjal Range himalajske regije.

Vremenski uslovi su takvi da kada zimi padne sneg, sela od ostatka zemlje, pa se shodno tome i gradi tunel. On treba da to promeni, kao i da smanji udaljenost između sela i Manalija za oko 50km.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Restoran "Under" - Norveška

Restoran "Under" je uronjen 5m ispod nivoa mora i podseća na periskop koji viri iz vode. Projektovala ga je firma Snøhetta i otvoren je 2019. Predstavlja prvi podvodni restoran u Evropi i najveće podvodno mesto za obedovanje na svetu.

Armirani beton debljine skoro dva metra štiti unutrašnjost dok su veliki prozori koji su ispod glavne atrakcije debljine 0,3m. Temelj je postavljen pod vodom, dok je spoljna konstrukcija sagrađena iznad zemlje i spuštena u more pomoću barže. Radovi na unutrašnjosti su završeni, nakon što je konstrukcija spuštena.

Više o ovome pogledajte ovde.

Restoran

Restoran "Under" (foto: Snøhetta)

Stadion "Forest Green Rovers" - Engleska

Kompanija Zaha Hadid Architects sa sedištem u Velikoj Britaniji krajem 2019. godine dobila je dozvolu za planiranje gradnje prvog drvenog fudbalskog stadiona na svetu. Novi stadion fudbalskog kluba iz druge lige Velike Britanije Forest Green Rovers nalaziće se u Gločesterširu u Engleskoj. Skoro svaki element biće izrađen od održive drvene građe - konstrukcija, krovne nadstrešnice i oblaganje.

Ovaj fudbalski stadion će biti jedan od najzelenijih ove vrste na svetu. U potpunosti će biti izgrađen od drveta i snabdevaće se iz održivih izvora energije. U okviru njega će biti 5000 sedišta i teren za sve vremenske prilike. Trenutni stadion Forest Green Rovers koristiti sistem prikupljanja i recikliranja kišnice i solarne panele koji napajaju reflektore, zbog čega je FIFA prepoznala ovaj fudbalski klub kao najzeleniji na svetu.

Više o ovome pogledajte ovde.

Stadion Forest Green Rovers

Stadion Forest Green Rovers (foto: Zaha Hadid Architects)

Plutajući poslovni objekat u Roterdamu - Holandija

Održiva plutajuća poslovna zgrada planirana je da bude završena u ovoj godini. Holandska arhitektonska kompanija Powerhouse uradila je projekat za buduće sedište Global Commission on Adaptation (GCA) - grupe koja je pokrenula mere za podsticanje razvoja za upravljanje efektima klimatskih promena putem tehnologije, planiranja i ulaganja.

Očekuje se da će izgradnja zgrade početi uskoro i da će biti brzo završena, jer će veći deo zgrade biti montažan. Zgrada će imati tri sprata i uključivaće restoran i bazen. Krov će biti pokriven zelenilom i solarnim panelima. Koristiće vodu iz luke za efikasno održavanje temperature unutar objekta.

Više o ovome pogledajte ovde.

"Floating Office Rotterdam" (foto: Atchain)

Stadion "Ras Abu Aboud" - Katar

Uoči Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, Katar planira da izgradi nekoliko fudbalskih stadiona, uključujući i onaj koji se može rastaviti, premestiti i ponovno sastaviti.

Ovaj modularni stadion nalaziće se u Dohi i biće napravljen od transportnih kontejnera. Svaki od ovih kontejnera smeštaće određene sadržaje, od sedišta koja mogu da se skinu (ukupno 40.000), do štandova nalik kioscima i toalete. Za temelj konstrukcije koristiće se beton, dok će većina gvozdenih elemenata i kontejnera moći da se rastavi nakon održanih događaja.

"Ras Abu Aboud" je jedini montažni stadion koji će se graditi za ovo prvenstvo. Ovakav sistem izgradnje mogao bi da se ustali na budućim svetskim sportskim događajima kada je u pitanju izgranja terena.

Više o ovome pogledajte ovde.

Stadion

Stadion "Ras Abu Aboud" (foto: Fenwick Iribarren Architects)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;