Reciklirana mineralna vuna za bolji malter

30.07.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Prilikom rekonstrukcije objekata i rušenja starih zgrada, veliki deo građevinskog otpada završi na deponiji. Među otpadom se može naći materijal različite vrste a u velikoj meri je to mineralna vuna koja se koristi za izolaciju. Međutim, zahvaljujući istraživačima ovaj materijal za izolaciju bi mogao da nađe novu svrhu tj. mogao bi da se iskoristi za dobijanje poboljšane vrste maltera.

Mineralna vuna nastaje „pletenjem“ rastopljenih minerala, od kojih je otprilike 60 odsto izolacione prirode i trenutno se najviše koristi u oblasti građevinarstva. Nažalost, ne može se puno toga uraditi sa ostacima nakon korišćenja za izolaciju ili sa oštećenim komadima koji završe u ruševinama, ali ipak ima nade.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Naučnici sa Universidad Politécnica de Madrid su u saradnji sa kolegama sa  Bialystok University of Technology u Poljskoj pokušali da pronađi novu svrhu ovog otpadnog materijala i uspeli su u tome. Iskoristili su vlakna ovog materijala kako bi zamenili otprilike polovinu količine peska u malteru.

Dobijeni malter je ređi od običnog maltera i utvrđeno je da ima veću izolacionu vrednost. A pošto je i fleksibilniji, bolje se savija bez pucanja. Uz to, ekološki je prihvatljiviji i koristi odbačenu mineralnu vunu, ali i smanjuje potrebu za korišćenjem peska.

Treba napomenuti da već postoje malteri sa sličnim osobinama, koji uključuju polimerna vlakna, ali proizvodnja tih vlakana zahteva potrošnju značajne količine energije. Dokument o istraživanju nedavno je objavljen u časopisu „Construction and Construction Materials“.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TKK BEOGRAD
TKK BEOGRAD
BEOGRAD-ZEMUN
www.tkk.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

DOMIS ENTERIJERI
DOMIS ENTERIJERI
SREMSKA MITROVICA-LAĆARAK
www.domisenterijeri.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...