INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Veštačka "sunđerasta" planina koja apsorbuje CO2

24.10.2018. | Eric Baldwin | Arch Daily

Amsterdamski arhitekta Angelo Renna projektovao je veštačku „sunđerastu“ planinu  visoku 90 metara, napravljenu da apsorbuje CO2 u Torinu, u Italiji. Formirana iz zemljišta iskopanog sa gradilišta železničkog tunela koji povezuje Torino sa Lionom, planina ima za cilj da poboljša vazduh i smanji zagađenje kroz napravljeno zemljište. Veštačka planina je sastavljena od mešavine peska i betona i projektovana da postane zeleno obeležje grada.

Sponge Mountain

„Sponge Mountain“ (foto: Angelo Renna)

Sponge Mountain

„Sponge Mountain“ (foto: Angelo Renna)

Kombinujući ideju koja se odnosi na uticaje na životnu sredinu sa prostorom za slobodno vreme, Renna je napravio „Sponge Mountain“ kako bi stvorio novo rekreativno područje u Torinu gde se sugrađani i posetioci mogu opustiti i odakle mogu videti grad. Sa površinom od 11 hektara, ova planina bi se uzdigla iznad grada i odatle bi se pružio pogled na Torino. Predlog se zasniva na ideji da će izgradnja pruge TAV stvoriti 6 tona zemljišta i iskoristiti uskladišteni kalcijum karbonat.

Sponge Mountain

„Sponge Mountain“ (foto: Angelo Renna)

Kroz multidisciplinarno istraživanje, Renna veruje da predložena planina ima sposobnost da zadrži CO2 u neorganskoj formi sa stopom od 85 tona po hektaru godišnje tokom pet godina. U poređenju sa hektarima prašuma koje apsorbuju 5 tona po hektaru godišnje, projekat bi mogao da stvori značajan uticaj u gradu. Organisation for Economic Co-operation and Development procenila je da Torino ima 2,2 miliona stanovnika. Projekat „Sponge Mountain“ mogao bi da pomogne da se apsorbuje CO2 u Torinu dok bi sam grad nastavio da se širi i urbanizuje.

Sponge Mountain

„Sponge Mountain“ (foto: Angelo Renna)

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;