INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

O sudbini aerodroma u Meksiko Sitiju odlučuje javnost

28.08.2018. | Eleanor Gibson | Dezeen

Novi predsednik Meksika sazvao je referendum na kome će javnost da odluči da li će se nastaviti sa izgradnjom najvećeg novog aerodroma u glavnom gradu, koji su projektovali Norman Foster i Fernando Romero.

Novoizabrani predsednik Andrés Manuel López Obrador održaće javno glasanje u oktobru 2018. godine kako bi se odredila sudbina projekta „New Mexico City International Airport“ uprkos činjenici da se gradnja odvija od 2015. godine.

Lopez Obrador pobedio je na ovogodišnjim predsedničkim izborima sa 53 odsto glasova. Tokom svoje predizborne kampanje, njegovi glavni predlozi uključivali su planove za otkazivanje dalje izgradnje aerodroma koji je britanska firma Foster + Partners projektovala u saradnji sa meksičkim studijom Fernando Romero Enterprise (FR-EE).

New Mexico City International Airport

New Mexico City International Airport (foto: Dbox)

Referendum će biti održan nekoliko meseci pre nego što on zvanično stupi na funkciju u decembru, ostavljajući sudbinu projekta u rukama javnosti. Rezultat će biti obavezujuć i validan.

„Da ne bismo doneli pogrešnu odluku, mi ćemo pitati većinu", rekao je López Obrador, a preneo Wall Street Journal.

„Meksički narod nije malo dete", dodao je on. „Meksikanci su inteligentni, mudri ljudi i mi ćemo ovo rešiti demokratskim putem.“

Glavni problem Lópeza Obradora sa ovim projektom je očekivani trošak od 13,3 milijardi dolara, od čega 60 odsto finansira meksička vlada, a preostalih 40 odsto čine bankarski krediti i zajmovi.

New Mexico City International Airport

New Mexico City International Airport (foto: Dbox)

Kao jeftiniju alternativu, predlaže da se postojeći gradski aerodrom koji trenutno radi u punom kapacitetu proširi na postojeću vojnu bazu u blizini.

Međutim, otkazivanje projekta novog aerodroma takođe bi dovelo i do finansijskog gubitka za zemlju, jer bi novac koji je već potrošen tokom prethodne tri godine bio „bačen“. Prva faza koja uključuje terminal za smeštaj 68 miliona putnika godišnje i tri piste trebalo bi da bude završena i otvorena 2020. godine.

Odlazeći meksički predsednik Enriquea Peña Nieto zamislio je da projekat „New Mexico City International Airport“ zauzme mesto međunarodnog aerodroma u Meksiko Sitiju - „Aeropuerto Internacional Benito Juárez“ zbog očekivanog povećanja broja putnika.

Foster i Romero su projektovali  aerodrom i pobedili 2014. godine sa predlogom izgradnje jednog od najvećih na svetu.

New Mexico City International Airport

New Mexico City International Airport (foto: Dbox)

Projekat koji je Foster opisao kao „ništa slično na svetu" je aerodrom koji karakteriše lagani mrežni omotač koji formira zidove i krov na terminalu od 555.000 kvadratnih metara i opslužuje šest pista. Lagani krov od stakleno-čelične konstrukcije je oblikovan tako da podseća na slovo X koje se nalazi u imenu zemlje, dok njegov kupolni oblik proizilazi iz tradicionalne meksičke arhitekture i simbolike.

Projekat je trebalo da bude realizovan kroz dve faze tokom osam godina. Druga faza bi dala još dva terminala.

Praksa pokazuje da firma ima veliko iskustvo kada je u pitanju projektovanje aerodroma jer je realizovala projekte u Londonu, Hong Kongu, Pekingu, Amanu, Kuvajtu... Takođe je prošle godine predstavila planove za dodatni terminal na aerodromu „Marseille Provence“.

Ostali tekući projekti firme Foster + Partners u Meksiko Sitiju uključuju neboder koji će biti najviši u gradu kada bude bio završen, dok FR-EE stoji iza muzeja „Soumaya“ koji ima paraboloidni oblik.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;