IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Parachute Hybrids" - stambeni kompleks u Moskvi

23.02.2018. | WAN

Firma Steven Holl Architects, u saradnji sa umetničkom grupom „Kamen", pobedila je na međunarodnom takmičenju  za projektovanje stambenog kvarta u Tushino distriktu u Moskvi. U konkurenciji su bile poznate arhitektonske firme Fuksas Architecture, Zaha Hadid Architects, Mad Global i Tsimalo, Lyashenko & Partners. Projekatom će se dobiti novi centar mešovite namene na nekadašnjem padobranskom poligonu, u okviru koga će se nalaziti stambeni objekti, društveni prostor, obdanište i osnovna škola.

Slika 1. „Parachute Hybrids" (foto: Steven Holl Architects)

Steven Holl Architects je predložio novu tipologiju zgrade - „Parachute Hybrids" koja kombinuje panelnu konstrukciju sa dodatnim „obešenim“ delovima u gornjim odeljcima, kao što to imaju padobrani kada se nalaze u vazduhu.

Slika 2. „Parachute Hybrids" (foto: Steven Holl Architects)

Veliki kružni otvori u fasadama kula daju definisani geometrijski karakter i izražavaju zdravo društveno okruženje. Glavni projekat je osmišljen tako da ga oblikuje javni prostor uz maksimalnu izloženost suncu. Objekti su postavljeni i okrenuti tako da okružuju veliki, javni vrt i igralište. Ovaj uokvireni prostor podseća na raniju svrhu lokacije koja je služila kao poligon za padobrance.

Slika 3. „Parachute Hybrids" (foto: Steven Holl Architects)

Tushino se nalazi u severozapadnom delu Moskve duž obale reke Moskve. Tokom većeg dela XX veka, na ovoj lokaciji se nalazila škola za pilote i padobrance, uključujući Centralni Aero klub SSSR-a, i ovde su se odvijale parade vazduhoplovstva. Gradski zvaničnici su početkom 2000. godine predložili pretvaranje nenaseljenog područja u urbani centar od 200.000m² za stanovanje, komercijalni i poslovni prostor, zabavu i sport.

„Tushino može biti važan urbani model za život u gusto naseljenim delovima u 21. veku, koji oblikuje javni otvoreni prostor", rekao je Steven Holl. „Novi tip građevine koji smo predložili ovde inspirisan je istorijom lokacije koja ovo mesto čini jedinstevnim."

Slika 4. „Parachute Hybrids" (foto: Steven Holl Architects)

Grupa Vi Holding je naglasila važnost udobnog životnog okruženja, koji uključuje bogatu infrastrukturu i prostore za obrazovanje. Novi vrtić i osnovna škola su projektovani da budu samostalni u arhitektonski različitim zgradama koje karakterišu prirodno osvetljenje i zeleni prostor. Stambeni kompleks će takođe sadržati i pogodnosti poput spa centra, bazena, kafića i salona.

Slika 5. „Parachute Hybrids" (foto: Steven Holl Architects)

U okviru Tushino distrikta će se nalaziti različiti tipovi stambenih objekata za ljude različitih socijalnih statusa. Steven Holl Architects posvećen je dugoročnom i održivom dizajnu kada je u pitanju svaki projekat. Projekat za stambeni kompleks u Tushinu karakterišu zeleni krovovi, solarne pergole, dnevno osvetljenje, reciklaža kišnice i geotermalno grejanje i hlađenje. Stanovi će biti ograđeni fasadom od tankog stakla koje će zimi pomoći u izolaciji zgrade a leti stvoriti otvorene balkone za svaki stan. Kroz lokaciju će prolaziti i eko koridori, neometani automatskim saobraćajem, koji će povezivati distrikt sa rekom Moskvom.

Prva faza skiciranja treba da bude završena 15. marta 2018. godine.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;