INFONET-468X60-BANNER

Najodrživije i najinovativnije kuće u 2017. godini

08.01.2018. | Adam Williams | New Atlas

Korišćenje standarda zelene gradnje, širenje off-grid tehnologija i napredak u 3D štampanju učinili su uzbudljivim projekte stanogradnje tokom proteklih 12 meseci. Plutajuće luksuzno naselje na plafonima, 3D štampana kuća i održivi dom koji se može izgrađiti za nekoliko dana su neki od najboljih projekata koji su obeležili  2017. godinu.

Svaki od projekata koji se našao na sledećoj listi je specifičan sam po sebi i za poštovanje - bilo da je pristupačan, revolucionaran, održiv ili jednostavno interesantan. U nastavku će biti prikazani ovi održivi i inovativni projekti stambenih objekata.

3D štampana kuća - Apis Cor

Ova mala i relativno jednostavna kuća nije prvi primer 3D štampanog arhitektonskog objekta, ali ubedljivo ukazuje na stambenu konstrukciju koja se štampa 3D štampačem i koja će biti uskoro dostupna i široko rasprostranjena za upotrebu.

Projekat je razvila firma Apis Cor u saradnji sa kompanijom PIK. Ova kuća ima samo 38 kvadratnih metara i napravljena je pomoću prenosivog 3D štampača. Da bude jasnije, prenosivi štampač je težine 1.814kg i prevozi se na poleđini kamiona.

Proces štampe odvijao se tokom 24 sata u Rusiji i uključivao je izbacivanje cementa iz mlaznice, sloj po sloj, kako bi se stvorila konstrukcija. Građevinci su zatim kompletirali krov, izolaciju, prozore i ostale komponente. Ukupni troškovi za projekat su iznosili samo 10.134$, bez nameštaja i uređaja.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 1. 3D štampana kuća (foto: Apis Cor)

Kiss House - Adrian James, et al.

Britanski ekspert za pasivne kuće Mike Jacob i arhitekta Adrian James udružili su snage da naprave „Kiss House“ - montažni dom za čiju instalaciju je potrebno ne više od nedelju a ispunjava i zahteve standarda zelene gradnje za pasivne kuće.

Svaka „Kiss House“ ima odličnu izolaciju, kao i gotovo nepropusni omotač i dizajn koji uzima u obzir pasivnu solarnu „dobit“. Ovo rezultira efikasnom kućom za koju nije potrebno puno novca da bi se zagrejala ili rashladila tokom cele godine, bez obzira na lokalnu klimu.

„Kiss House“ je dostupna u više dimenzija, ali svaki model se sastoji od dnevnog boravka otvorenog tipa u prizemlju, sa velikom modernom kuhinjom, drvenim podovima i prozorima od poda do plafona. Spavaće sobe i kupatila se nalaze na spratu. Za spoljašnju završnu obradu su dostupni metal i drvo.
Cena „Kiss House“ zavisi od veličine i vrste, pa se kreće od oko 2.550$ po kvadratnom metru.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 2. Kiss House (foto: Kiss House)

Binh House - Vo Trong Nghia

Vijetnamska firma Vo Trong Nghia Architects projektovala je „Binh House“ u Ho Ši Minu za potrebe tri generacije iste porodice. Ovoj kući nije potreban klima uređaj da bi se rashladila. Njena pažljivo isplanirana unutrašnjost sastoji se od 233 kvadratnih metara i prostire se na tri sprata.

Firma Vo Trong Nghia je uradila raspored tako da se sporedne prostorije poput kuhinje i kupatila nalaze u zapadnom delu kuće, kako bi zaštitili važnija mesta - dnevnu sobu, trpezariju i spavaće sobe. „Binh House“ je u zelenilu i ono podstiče prirodnu ventilaciju.

Vegetacija pokriva većinu eksterijera i pomaže umanjuju da se vidi betonska konstrukcija. Veliki spoljni prostori uključuju baštu sa voćem, terasni povrtni vrt i baštensku terasu pored kućne biblioteke. Pored ovoga i u dnevnoj sobi se nalazi vrt i ali i u malom dvorištu.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 3. Binh House (foto: Bih-Hiroyuki Oki)

M.A.Di - Renato Vidal

Italijanski arhitekta Renato Vidal napravio je montažnu modularnu kuću koja može da izdrži zemljotrese a za čije postavljanje je potrebno manje od jednog dana. Kuća „M.A.Di“ je izrađena od unakrsno lameliranog drveta (CLT) i dolazi u nekoliko veličina - od 27m² do 84m². Svaka od ovih kuća se prostire na dva nivoa i opremljena je sa kuhinjom, trpezarijom i kupatilom koji se nalaze u prizemlju, dok su spavaće sobe smeštene na gornjem spratu.

Konstrukcija objekta u obliku slova A i jedinstvena mogućnost sklapanja omogućavaju kući da se montira na licu mesta, tako što se upakuje i transportuje putem kamiona ili kontejnera do naznačene lokacije. Instalacija je relativno jednostavna, a za celokupan proces je potrebno tri radnika koji će za šest do sedam sati sve završiti.

Za manju kuću je potrebno izdvojiti 21.600€ a za veću 67.200€. Kuća se pakuje i transportuje kamionom ili kontejnerom. Krovne solarne ploče, LED osvetljenje i sistem sive vode su dostupni uz doplatu.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 4. M.A.Di (foto: M.A.Di)

Tikku - Marco Casagrande

Potražnja za stanogradnjom u urbanim sredinama je u porastu jer broj stanovnika nastavlja da raste iz godine u godinu a naročito je izražena migraciju iz seoskih u gradske sredine. Arhitekta Marco Casagrande smatra da ima potencijalni odgovor za ovaj problem, a to je „Tikku“ (finski naziv za štap). U osnovi zauzima površinu od samo 2,5x5m, što je grubo rečeno, veličina standardnog parking prostora za jedan automobil.

„Tikku“ ima ukupnu površinu od 37,5 kvadratnih metara i podeljena je na tri sprata. Prototipni model sastoji se od radnog prostora na prvom spratu, spavaće sobe iznad i male staklene stambene prostorije na gornjem spratu. Međutim sve ovo je fleksibilno.

Unutrašnjost uključuje „suvi“ toilet, struja dolazi od solarne energije i nema vode a ni kuhinje. Ideja je da zahvaljujući svojoj lokaciji u gradu, stanar ima pristup vodi i hrani na drugim mestima.

Osim toga što „Tikku“ može da bude kuća, Casagrande predviđa da može da služi i kao kancelarija, prodavnica, hotel, i još mnogo toga, zamenjujući unutrašnjost i elemente koji odgovaraju. Cena osnovnog modela iznosi 35.000 evra bez troškova prevoza.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 5. Tikku (foto: Jenni Gaestgivar/Iltalehti)

Villa Ypsilon - LASSA Architects

Firma LASSA Architects je napravila sjajan posao postavivši vilu „Ypsilon“ na vrhu brda koje se nalazi na seoskom zemljištu u južnom delu Peloponeza.

Kuća je dobila ime po zelenom krovu koji je u obliku velikog grčkog slova Ypsilon. Ukupna površina vile „Ypsilon“  iznosi 150 kvadratnih metara. Ta površina uključuje ulaz, glavnu spavaću sobu, dve dodatne spavaće sobe, kuhinju, trpezariju, dnevni boravak i par kupatila.

Spavaće sobe i kupatila su okrenuta ka istoku, dok su zajedničke prostorije, kao što su dnevna soba i kuhinja, okrenute prema jugu i pružaju odličan pogled na pejzaž. Svaki od tri dvorišta vile „Ypsilon“ nudi hladovinu u različitim delovima dana.

Uprkos visokim letnjim temperaturama u tom delu sveta, korišćenje betona, zelenog krova i pažljivo postavljenih prozora obezbeđuje da unutrašnjost ostane dovoljno ohlađena bez potrebe za klimatizacijom.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 6. Villa Ypsilon (foto: NAARO)

Casa Kwantes - MVRDV

Velika holandska firma MVRDV nedavno je predstavila kuću pod nazivom „Casa Kwantes“. Zamišljena po ugledu na savremeni modernistički dizajn iz 1930. godina, ova zavidna kuća se može pohvaliti energetski efikasnom tehnologijom, uključujući i solarnu energiju.

Porodična kuća površine 480 kvadratnih metara prostire se na dva sprata, plus mali podrum. Na prvom spratu se nalazi garaža za dva automobila, kuhinja, dnevna soba, trpezarija i biblioteka, dok su na drugom spratu dve spavaće sobe sa kupatilima. Naravno, neobičan oblik zastakljene fasade znači da je unutrašnjost kuće prilično nekonvencionalna. Zakrivljene forme nude vizuelnu vezu između različitih područja kuće i daju lep odnos sa maslinom oko koje je obavijena.

Krov „Casa Kwantes“ čini veliki niz soalrnih panela. Kuću karakteriše i upotreba toplotnih pumpi koje energiju crpe iz zemlje i tako obezbeđuju energetski efikasno grejanje i hlađenje.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 7. Villa Ypsilon (foto: Ossip van Duivenbode)

Gapahuk - Snøhetta

Život u kući koju je projektovala vodeća arhitektonska firma je obično dostupan samo bogatima, međutim nedavna saradnja Snøhette i norveškog proizvođača kuća za odmor Rindalshytter znači da su sada „vrhunske“ kuće postale pristupačnije nego što se može i očekivati.

„Gapahuk“ je naziv dobio po norveškom skloništu koje grade planinari kako bi se sakrili od lošeg vremena. Ukupna površina unutrašnjeg dela je 90 kvadratnih metara i prostire se u okviru jednog sprata. Uključuje tri spavaće sobe, kupatilo sa WC-om, umivaonik i tuš, dodatni WC i veliki zajednički prostor sa kuhinjom, dnevnim boravkom i trpezarijom. Spolja se nalazi nadkriven trem a ima i dosta prostora za odlaganje.

„Gapahuk“ je fleksibilan pa se može postaviti praktično bilo gde i dovoljno je otporan da se suprotstavi brutalnom vremenu u Norveškoj. Njegov nagnuti krov pruža zaštitu od velikih vetrova i sunca, a takođe je idealan za montažu solarnih ploča za one koji žele da koriste energiju van mreže.

„Gapahuk“ se može naručiti i kupiti u kompletu, sa okvirnom cenom od 156.600$, što ne uključuje izgradnju.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 8. Gapahuk (foto: MIR)

SkinnyScar - Gwendolyn Huisman i Marijn Boterman
Sve svetske metropole imaju problem sa slobodnim parcelama za gradnju kuća. Međtim, čak i dostupne parcele koje se retko nađu su neadekvatnog prostora za izgradnju, ali kuća „SkinnyScar“ dokazuje da bi neke mogle biti i iskorišćene. Projekat „SkinnyScar“ podrazumeva kuću koja se može smestiti u prostor širine samo 3,7m.

Projektovale su je arhitekte Gwendolyn Huisman i Marijn Boterman. Unutrašnjost „SkinnyScar“ obuhvata ukupnu površinu od 140 kvadratnih metara i prostire se na tri sprata. Posetioce dočekuje ulazni prostor sa spremištem za bicikle, dok se kuhinja i trpezarija nalaze prema zadnjem delu odakle se pristupa zajedničkoj bašti. Stepenice ka drugom spratu otkrivaju malu biblioteku koja gleda na ulicu i salon sa mrežom koja visi i gleda na vrt.

Treći sprat uključuje dve male spavaće sobe i „pametno“ kupatilo koje sadrži tuš, kadu i wc. Krovu se prostupa preko trećeg sprata i tu se nalazi mali vrtni prostor, kao i niz solarnih panela.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 9. SkinnyScar (foto: Gwendolyn Huisman i Marijn Boterman)

Plutajuće kuće - Arkup

Zamislite da se svakodnevno budite sa drugačijim pogledom kroz prozor. To je san koji kompanija Arkup sa sedištem na Floridi obećava svojim kupcima. Luksuzne plutajuće kuće su i dalje samo koncept. Međutim projekat ovog najsavremenijeg doma se snabdeva sunčevom energijom i ima hidraulične „noge“ koje ga mogu stabilizovati i podizati iz vode.

Ugrađeni komunikacioni paket uključuje 4G, satelitsku televiziju, Wi-Fi i VHF radio, a pogon od 136 konjskih snaga bi mogao da rotira kuću za 360 stepeni. Iz firme Arkup kažu da bi kuća mogla da izdrži i uragan kategorije 4.

Još uvek se ne zna cena ali je zasigurno da će ovu kuću moći da priušte samo bogati.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 10. Plutajuće kuće (foto: Arkup)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;