INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Odmaralište na turskoj obali sa talasastim zelenim krovom

18.10.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Novo odmaralište planirano za turski priobalni grad izgledaće kao da se podiže iz zemlje i činiće ga nizovi talasastih brežuljaka. Arhitektonska firma ENOTA je za ovaj projekat prostranog odmarališta sa zelenim krovom dobila zeleno svetlo za izgradnju. „Tetusa Oasis Thermal Resort“ će biti izgrađen u Češmeu u Turskoj. Projekat je osmišljen tako da oponaša okolni brdski teren. Ovo bujno odmaralište se utapa u termalne vode pejzaža i nudi spa, vodeni park, hotel, centar za preventivnu medicinu, objekat za negu starijih osoba i druge programe koji se tiču zdravlja.

Slika 1. „Tetusa Oasis Thermal Resort“ (foto: ENOTA)

„Tetusa Oasis Thermal Resort“ će se nalaziti u kraju koji karakterišu niski stambeni objekti. Ideja za formu  je proistekla iz okoline kao i propisa vezanih za zoniranje koji ograničavaju kvadraturu koja se može postaviti iznad zemlje. Zbog toga je ENOTA jedan deo „uvukla“ ispod zemlje i projektovala kružne objekte sa zelenim krovovima i unutrašnjim dvorištima. Oni funkcionišu kao atrijumi kako bi dovoljno sunčevih zraka ušlo u podzemne nivoe. Dvorišta su ispunjena drvećem i vodenim površinama i liče na mini oaze.

Slika 2. „Tetusa Oasis Thermal Resort“ (foto: ENOTA)

Kružne zgrade nisu ujednačene ni po obliku ni po veličini i razlikuju se po visini kako bi optimizovale ili sakrile poglede i poboljšale pristup prirodnoj svetlosti. „Prilikom dodavanja nivoa objektima, celokupni objekti se moraju prilagoditi tako da se uklapaju u nagnuti teren", napisale su arhitekte. „Uz uvođenje dodatne visinske razlike kako bi se omogućio pogled iz atriuma prema okolini, objekti poprimaju vrlo prepoznatljiv i atraktivan oblik. Zgrada je u celini projektovana ponavljanjem i umnožavanjem osnovnih objekata. Na taj način se organizuju različiti oblici oko odvojenih spoljnih prostora koji pomažu u razlikovanju delova zgrade. Svaki objekat se ponovo modifikuje prema terenu. Objekti tada bivaju povezani jedni sa drugima i formiraju ceo kompleks“. Izgradnja kompleksa „Tetusa Oasis Thermal Resort“ počinje sledeće godine.

Slika 3. „Tetusa Oasis Thermal Resort“ (foto: ENOTA)

Slika 4. „Tetusa Oasis Thermal Resort“ (foto: ENOTA)

Slika 5. „Tetusa Oasis Thermal Resort“ (foto: ENOTA)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;