INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Holandski inženjer predstavio novi model zelenog krova

12.09.2017. | Beta

Holandski inženjer Joris Veten predstavio je nov model krova-bašte koji može da primi više kišnice i troši manje struje nego postojeći zeleni krovovi. Veten je predstavio sistem krova-bašte, zasnovan na kapilarnom sistemu koji za zalivanje biljaka koristi izolacioni materijal umesto električnih pumpi.

Tako senzori u plitkim slojevima zemlje kovnih bašti prate vlažnost i temperaturu i po potrebi otvaraju otvore za zalivanje vode prikupljene u izolacionom materijalu, ili otvore za odvođenje viška vode.

- Tu se možete odmoriti, možete imati sastanke. Možete i da otvorite restoran kako bi krov-bašta bio ekonomski korisniji. Ali pre svega, mi tako konačno uspevamo da upotrebimo poslednji neiskorišćeni kvadratni metar urbane sredine - rekao je u petak Veten za Associated Press pre zvanične prezentacije.

Slika 1. Novi model zelenog krova (foto: Michael C Corder AP Photo)

On je krov-baštu napravio na vrhu bivše mornaričke bolnice u Amsterdamu, s koje se pruža pogled na muzej „Nemo“, čiji je kosi krov ukrašen baštom, kafeom i terasom.

Vetenov zeleni krov, dizajniran tako da biljke mogu da rastu na njemu, rashlađuje i zgradu, i vazduh neposredno iznad njih na dva načina.

Biljke na krovu odbijaju vrućinu koju klasični krovovi apsorbuju, a toplota se smanjuje i isparavanjem vode.

On je naveo da je merenje u veoma toplom danu pokazalo temperaturnu razliku od 40°C između njegove bašte na krovu bivše bolnice i krova premazanog crnim bitumenom.

Stručnjak za zelene krovove Robert Snep koji nije povezan s Vetenovim projektom, rekao je da je rashladni efekat takvog krova dobro poznat, ali i da ga je Veten poboljšao načinom na koji skladišti kišnicu i time što je koristi za zalivanje.

Slika 2. Novi model zelenog krova (foto: Michael C Corder AP Photo)

- Pametan krov zaista garantuje isparavanje tokom toplotnih talasa i tako rashlađuje okolinu. Ljudi mogu dobro da spavaju i da rade u takvom okruženju - rekao je Snep.

Veten je dodao da njegov sistem može biti postavljen na bilo koji ravan krov koji može da izdrži težinu bašte.

On je naveo da troškovi takvog projekta verovatno iznose od 100 do 150 evra po kvadratnom metru.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;