Botanička bašta sa “zelenim” mostom u Hjustonu

19.02.2016. | Dezeen

Holandska firma za pejzažnu arhitekturu West 8 planira novi masterprojekat za botaničku baštu u Hjustonu u Teksasu, koji će sadržati baštu u formi mozaika i most sa lukom na kome će biti zasađeno drveće.

Botanička bašta u Hjustonu („Houston Botanic Garden“) na površini od 49 hektara će zameniti teren za golf koji se nalazi u predgrađu Glenbruk doline („Glenbrook Valley“) u blizini gradskog aerodroma. Područje se graniči sa rukavcem Sims Bayou, glavnim plovnim putem u Hjustonu.

Planovi za baštu su se prvi put pojavili pre više decenija i konačno su uzeli maha prošle godine, kada je grad pristao da odobri i da da u dugoročan zakup predloženu lokaciju grupi koja vodi projekat.

Neki stanovnici u toj oblasti su se protivili planu, navodeći da će to povećati saobraćaj, da se gubi golf teren i da će biti remećenja usled građevinskih aktivnosti, kako je navedeno u izveštaju.

Predsednik i izvršni direktor Botaničke bašte u Hjustonu („Houston Botanic Garden“) rekao je za Houston Chronicle da se ni jedna promena ne može desiti a da nekome to ne zasmeta.

„Veoma smo posvećeni radu sa zajednicom i rešavanju problema“, rekao je.

U firmi West 8 su rekli da će projekat iskoristiti postojeće prednosti i kvalitet tog lokaliteta uzimajući u obzir i pretnje vezane za životnu sredinu.

„Struktura i inspiracija za projekat dolaze iz najboljih osobina lokaliteta a sam projekat daje najveće izazove životnoj sredini kada su u pitanju poplave i vremenske nepogode“, saopštili su u kompaniji.

Šema projekta firme pokazuje i poziva da se park organizuje u dve zone: „South Gardens“ i „Island“.

Posetioci dolaze na područje „South Gardens“ koje karakteriše otvorena travnata površina pogodna za izlete, šetnju i određene vrste događaja.

Staza za pešačenje i vožnju bicikli će biti produžena duž postojećeg puta i takođe će biti povezana sa gradskim stazama, i moći će da se prođe preko mosta prekrivenog drvećem koji će ići preko rukavca.

„Projekat predlaže ukidanje postojeće topografije da bi se uzdigle bašte i stalna struktura izvan ravnica koje se plave“, rekli su u firmi.

Ostrvo će imati niz otvorenih bašti, uz zastakljene objekte (nešto kao staklenici) sa egzotičnim biljkama iz tropskih oblasti. „Ovi vrtovi tokom cele godine pružaju zadovoljstvo svim čulima i omogućavaju da se u njima uživa, edukujući kako mlade tako i stare“, rekli su u firmi.

Projektom se podstiče nastajanje široke mreže staza, od kojih će mnoge staze imati kolonade koje pružaju zaklon od sunca i kiše.

Sadržaji uključuju i objekte za razne vrste događaja, kafić i slušaonicu koja će biti locirana unutar lokaliteta.

„Masterplan firme West 8 za „Houston Botanic Garden“ uvećava potencijal kvaliteta tog lokaliteta i ujedinjuje samu lokaciju u jedno koherentno „baštensko“ iskustvo karakteristično samo za Hjuston“, rekli su u firmi.

Firma West 8 ima kancelarije u Roterdamu, Njujorku i Belgiji. Ostali projekti ove firme uključuju „The Hills“ na Governors ostrvu u Njujorku i „Garden of 10.000 Bridges“ u Si’an-u u Kini.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...