INFONET-468X60-BANNER

Botanička bašta sa “zelenim” mostom u Hjustonu

19.02.2016. | Dezeen

Holandska firma za pejzažnu arhitekturu West 8 planira novi masterprojekat za botaničku baštu u Hjustonu u Teksasu, koji će sadržati baštu u formi mozaika i most sa lukom na kome će biti zasađeno drveće.

Botanička bašta u Hjustonu („Houston Botanic Garden“) na površini od 49 hektara će zameniti teren za golf koji se nalazi u predgrađu Glenbruk doline („Glenbrook Valley“) u blizini gradskog aerodroma. Područje se graniči sa rukavcem Sims Bayou, glavnim plovnim putem u Hjustonu.

Planovi za baštu su se prvi put pojavili pre više decenija i konačno su uzeli maha prošle godine, kada je grad pristao da odobri i da da u dugoročan zakup predloženu lokaciju grupi koja vodi projekat.

Neki stanovnici u toj oblasti su se protivili planu, navodeći da će to povećati saobraćaj, da se gubi golf teren i da će biti remećenja usled građevinskih aktivnosti, kako je navedeno u izveštaju.

Predsednik i izvršni direktor Botaničke bašte u Hjustonu („Houston Botanic Garden“) rekao je za Houston Chronicle da se ni jedna promena ne može desiti a da nekome to ne zasmeta.

„Veoma smo posvećeni radu sa zajednicom i rešavanju problema“, rekao je.

U firmi West 8 su rekli da će projekat iskoristiti postojeće prednosti i kvalitet tog lokaliteta uzimajući u obzir i pretnje vezane za životnu sredinu.

„Struktura i inspiracija za projekat dolaze iz najboljih osobina lokaliteta a sam projekat daje najveće izazove životnoj sredini kada su u pitanju poplave i vremenske nepogode“, saopštili su u kompaniji.

Šema projekta firme pokazuje i poziva da se park organizuje u dve zone: „South Gardens“ i „Island“.

Posetioci dolaze na područje „South Gardens“ koje karakteriše otvorena travnata površina pogodna za izlete, šetnju i određene vrste događaja.

Staza za pešačenje i vožnju bicikli će biti produžena duž postojećeg puta i takođe će biti povezana sa gradskim stazama, i moći će da se prođe preko mosta prekrivenog drvećem koji će ići preko rukavca.

„Projekat predlaže ukidanje postojeće topografije da bi se uzdigle bašte i stalna struktura izvan ravnica koje se plave“, rekli su u firmi.

Ostrvo će imati niz otvorenih bašti, uz zastakljene objekte (nešto kao staklenici) sa egzotičnim biljkama iz tropskih oblasti. „Ovi vrtovi tokom cele godine pružaju zadovoljstvo svim čulima i omogućavaju da se u njima uživa, edukujući kako mlade tako i stare“, rekli su u firmi.

Projektom se podstiče nastajanje široke mreže staza, od kojih će mnoge staze imati kolonade koje pružaju zaklon od sunca i kiše.

Sadržaji uključuju i objekte za razne vrste događaja, kafić i slušaonicu koja će biti locirana unutar lokaliteta.

„Masterplan firme West 8 za „Houston Botanic Garden“ uvećava potencijal kvaliteta tog lokaliteta i ujedinjuje samu lokaciju u jedno koherentno „baštensko“ iskustvo karakteristično samo za Hjuston“, rekli su u firmi.

Firma West 8 ima kancelarije u Roterdamu, Njujorku i Belgiji. Ostali projekti ove firme uključuju „The Hills“ na Governors ostrvu u Njujorku i „Garden of 10.000 Bridges“ u Si’an-u u Kini.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;