INFONET-468X60-BANNER

Boje koje daju identitet „bezličnim“ južnokorejskim neboderima

28.08.2017. | Amy Frearson | Dezeen

Holandska firma UNStudio došla je do ideje kako da reši „bezličnost“ visokospratnica u mnogim azijskim gradovima. Rešenje je u dodavanju boja i šablona eksterijeru tj. fasadama.

Kompanija sa sedištem u Amsterdamu transformisala je dva celokupna urbana bloka u četvrtom najvećem gradu Južne Koreje u Teguu (Daegu), dodajući digitalno dizajnirane šablone. Ovi šabloni su primenjeni na fasade više od 20 različitih nebodera.

Ove boje pomažu kod stvaranja zona unutar blokova, ali i svakom stanu daju jedinstveni identitet. Prema UNStudio-u, dodavanje boje „ne samo da pojačava identitet, već i približava zajednicu".

Slika 1. „I Park“ (foto: Edmon Leong and Rohspace, preuzeto sa www.dezeen.com)

Projekat je naručio investitor Hyundai Development Company, koji je izgradio kule komplekse širom Južne Koreje pod brendom „I Park“, uključujući i projekat Daniel Libeskinda – „Haeundae I Park Marina Complex“ u Busanu.

Kompanija je zatražila od firme UNStudio, sa kojom je ranije radila na projektu u Suvonu, da transformiše novoizgrađeni „I Park“ u blizini Wolbae stanice u zapadnom delu Tegua.

Kao što nalažu norme za kule u gradovima širom Azije, od metropolitanskih centara poput Hong Konga do novih gradova kao što je Songdo, u blizini Seula, podrazumevano je da budu blokovi od otprilike 30-spratova, sa jednoličnom  fasadom.

Slika 2. „I Park“ (foto: Edmon Leong and Rohspace, preuzeto sa www.dezeen.com)

Kompanija je ovo videla kao priliku da razvije „provokativan ali istraživački, pristupačan i predlog orijentisan na zdravlje" koji bi mogao da postane novi model za Južnu Koreju. Prema projektantima, stanovi u visokospratnicama su među najtraženijim nekretninama za stanovanje u zemlji, pa je pronalaženje načina za podsticanje zajednica unutar njih važna briga za zemlju u celini.

„Suprotno popularnom uverenju, mnogi luksuzi koji se obično povezuju sa vrhunskim stambenim razvojem nisu više ograničeni samo na bogate", objasnili su iz tima.

„Sve veća svest o stvarima korisnim za zdravlje i sreću rezultira u široko rasprostranjenoj društvenoj potražnji za zdravim životnim okruženjem", rekli su.

Slika 3. „I Park“ (foto: Edmon Leong and Rohspace, preuzeto sa www.dezeen.com)

„Današnji stanovnici žele pogodne zajedničke sadržaje, koji podstiču osećaj zajedništva i promovišu fizičko i psihološko blagostanje."

Na osnovu nasleđa grada u oblasti proizvođnje tekstila, projektanti su razvili dva različita sistema za slaganje boja, po jedan za svaki od dva urbana bloka.

Prvi čini „matrica" horizontalnih traka, dizajniranih za različite prozore, vrata i balkone. Drugi je po sličnom pincipu, ali to radi sa dijagonalnim prugama u različitim bojama.

Slika 4. „I Park“ (foto: Edmon Leong and Rohspace, preuzeto sa www.dezeen.com)

UNStudio je takođe sarađivao i sa firmom za pejzažnu arhitekturu Lodewijk Baljon kako bi kreirali dvorišta u prostorima koji okružuju zgrade, uključujući velike površine sa zasadima, staze u dužini od 400 metara, vodene sadržaje i pešačku stazu.

Kroz ove promene, kompleks „I Park“ sada važi za susedstvo koje promoviše i identitet i blagostanje.

„Fasada omogućava stanovima, pojedinačan ali i celokupnom kompleksu, poseban i prepoznatljiv identitet unutar Tegua. Dok, dvorišta ispunjena zelenilom nude stanovnicima siguran i zdrav način života na višem nivou", rekao je direktor UNStudio Ben van Berkel.

Slika 5. „I Park“ (foto: Edmon Leong and Rohspace, preuzeto sa www.dezeen.com)

Van Berkel je 1988. godine osnovao UNStudio sa partnerkom Caroline Bos. Studio je rangiran na broju 55 na „Dezeen Hot List“.

Iako sa sedištem u Holandiji, firma je radila na brojnim drugim projektima u Aziji, uključujući „Shanghai shopping centre“, „Singapore university campus“ i „Beijing housing complex“.

Slika 6. „I Park“ (foto: Edmon Leong and Rohspace, preuzeto sa www.dezeen.com)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;