INFONET-468X60-BANNER

Ekološki luksuzni hotel prekriven biljkama u Parizu

30.06.2017. | Eleanor Gibson | Dezeen

Ono što karakteriše ovaj projekat jesu biljke koje će se nalaziti između preklapajućih drvenih blokova koji će činiti fasadu ovog hotela. Projekat je firme Kengo Kuma & Associates. Oni su otkrili da će lokacija ovog hotela biti na levoj obali reke Sene u Parizu.

Kengo Kuma želi da projektom „Eco-Luxury Hotel“ dovede bogatstvo zelenila u deo Pariza „Rive Gauche“.

Slika 1. „Eco-Luxury Hotel“ (foto: Luxigon/Mir., preuzeto sa www.dezeen.com)

Pored sadnje biljaka u okviru eksterijera, biće postavljena i ogromna bašta u okviru srca kompleksa, pružajući mirno mesto za odmor i relaksaciju sa „Avenue de France“  koja se nalazi duž same lokacije.

Vrt će biti postavljen između dva bloka hotela, glavnog hotela u obliku slova U i odvojenog hostela za mlade pod imenom „Slo Living“.

„U gusto naseljenom urbanom području „Avenue de France“ osećali smo potrebu da treba da se stvore zelena pluća za grad", objasnili su iz studija.

Slika 2. „Eco-Luxury Hotel“ (foto: Luxigon/Mir., preuzeto sa www.dezeen.com)

„Priroda je stavljena u centar projekta i prevedena u intimnu javnu baštu u kojoj se bude sva čula."

Drvene ploče koje formiraju trouglasti profil će biti postavljene vertikalno preko spoljne strane zgrade, ostavljajući između praznine za biljke koje će tu biti posađene.

Preklapajući blokovi će se nalaziti iznad vrha i ivica zgrade kako bi „smekšale“ njegove konture. Ovaj efekat će biti poboljšan uključivanjem metalnih ploča radi reflektovanja sunčeve svetlosti.

Slika 3. „Eco-Luxury Hotel“ (foto: Luxigon/Mir., preuzeto sa www.dezeen.com)

„Nalik česticama, disperzirani fasadni paneli zajedno sa volumetrijskom dekompozicijom dovode do „zamagljivanja“ oblika zgrade", rekle su arhitekte.

„Drvo koje će se koristiti u gradnji kombinovano je sa „mekom“ refleksijom i vazdušnim dodirom metalnih ploča. Zgrada će postati „živa“ i svetla", nastavili su.

Balkoni će se nalaziti iza drvenih blokova na strani ulice, koje su arhitekte projektovale da budu nalik onim tradicionalnim u Parizu.

Slika 4. „Eco-Luxury Hotel“ (foto: Luxigon/Mir., preuzeto sa www.dezeen.com)

Zidovi koji obmotavaju središnju baštu biće raspoređeni na način da formiraju niz velikih terasa, kao i bazen.

Odavde će se pristupati spavaćim sobama u hotelu, koje će imati opremljen unutrašnji prostor, uključujući konzolni drveni krevet, drvene zidove i podove i mrežaste zavese.

Donje spratove će karakterisati velike zastakljene prostorije. Tu u prizemnlju će biti otvorene javne prostorije, kao što su sportski objekti i poslovni inkubatori u vrtovima. Ostali sadržaji koji će tu biti uključeni su restoran, radne prostorije i krovna terasa.

Slika 5. „Eco-Luxury Hotel“ (foto: Luxigon/Mir., preuzeto sa www.dezeen.com)

„Eco-Luxury Hotel“ će pratiti trend objekata koji su prekriveni biljkama. Nedavni slični projekti uključuju luksuzni hotel u Sao Paolu koji je projektovao Žan Nuvel i „Beirut tower“ firme Herzog & de Meuron.

Kuma je rangiran na petom mestu „Dezeen Hot“  liste, koja predstavlja neku vrstu vodiča o najznačajnijim arhitektama i dizajnerima.

Slika 6. „Eco-Luxury Hotel“ (foto: Luxigon/Mir., preuzeto sa www.dezeen.com)

Ranije u toku ove godine firma je otkrila planove za „Turski muzej umetnosti“ sastavljen od drvenih kutija, dok su ostali projekti „Portland Japanese Garden“ i muzej „V&A“ u Dandiju, u toku realizacije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;