INFONET-468X60-BANNER

Pozorište u Šangaju sa fasadom poput zavese

14.06.2017. | Amy Frearson | Dezeen

Skoro su se pojavile slike novog umetničkog i kulturnog centra koji je sastavni deo nove finansijske četvrti u priobalnom delu Šangaja. Na ovom projektu su angažovane firme Foster + Partners i Heatherwick Studio.  

„Fosun Foundation“ čini centralni deo „Bund Finance Center“. Lokacija novog stambeno-poslovnog kompleksa koji je projektovala Norman Fosterova arhitektonska firma i Heatherwickov studio je kraj čuvene šangajske ulice Bund.

Slika 1. Pozorište u Šangaju (foto: Laurian Ghinitoiu, pruzeto sa www.dezeen.com)

Kompleks od  190.000 kvadratnih metara je još uvek u izgradnji, ali ove nove slike fotografa Lauriana Ghinitoiua pokazuju izgled novog kulturnog centra koji je završen.

Inspirisana tradicionalnim kineskim pozorištem, ova zgrada se prostire na tri sprata ii ma fasadu nalik zavesi od bronzanih cevi. Ove cevi vise u tri sloja, stvarajući poluprovidni paravan ispred prozora i balkona.

Slika 2. Pozorište u Šangaju (foto: Laurian Ghinitoiu, pruzeto sa www.dezeen.com)

Kada je objavljen projekat, arhitekte su fasadu opisale kao „pokretni veo, koji se prilagođava promenama u zavisnosti od toga šta se dešava u zgradi, tada otkriva pozornicu na terasi i pogled ka Pudongu".

Zgrada od 4.000 kvadratnih metara pored glavne pozorišne sale, sadrži i niz izložbenih dvorana i sala za različita kulturna događanja, uključujući i jednu na krovu.

Slika 3. Pozorište u Šangaju (foto: Laurian Ghinitoiu, pruzeto sa www.dezeen.com)

Ovo je prva velika saradnja između firme Foster + Partners i Heatherwick Studio, koji su visoko rangirani (13. i 23. mesto respektivno) na „Dezeen Hot“ listi.

Obe kompanije će od sada raditi i sa drugim velikim imenima iz oblasti arhitekture i projektovanja. Heatherwick Studio radi sa danskom firmom BIG na projektu Googlovog sedišta u Kaliforniji i Londonu, a Foster + Partners u saradnji sa meksičkim arhitektom Fernandom Romerom radi na projektu izgradnje novog aerodrome u Meksiko Sitiju.

Slika 4. Pozorište u Šangaju (foto: Laurian Ghinitoiu, pruzeto sa www.dezeen.com)

Firma Foster + Partners je takođe blizu završetka još jednog velikog projekta, a to je novi kampus za Apple, dok Heatherwick Studio upravo završava jedan od svojih najznačajnijih projekata do sada a to je „Zeitz Museum of Contemporary Art Africa“ u Kejptaunu.

Slika 5. Pozorište u Šangaju (foto: Laurian Ghinitoiu, pruzeto sa www.dezeen.com)

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;