INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prva boja na svetu sa grafenom

01.06.2017. | Alice Morby | Dezeen

Grafen ili čudo od materijala koji se smatra najjačom supstancom poznatoj nauci je skoro upotrebljen za pravljenje ekoloških boja od strane proizvođača Graphenstone.

Boja je napravljena od čistog kreča koji je kombinovan sa grafenom - nedavno stvoren materijal za koji se kaže da je najtanji, najjači i sa najvećom razvijenom provodljivošću ikada.

Ova boja će biti distribuirana u Velikoj Britaniji preko Graphene Company, za koju Graphenstone tvrdi da je najekološkija boja na svetu.

Boje na bazi kreča su na tržištu već godinama, ali dodavanjem grafena, koji je superprovodljiv znači da boje mogu da poboljšaju toplotnu regulaciju zgrada. Stoga bi se smanjila potrošnja i potreba za grejanjem i klima uređajima.

Slika 1. Primena boje od grafena (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Kada se koristi za unutrašnje zidne površine, toplota ne ide kroz zidove već grafen u boji zadržava toplotu", rekao je direktor Graphene Company Patrick Folkes za Dezeen.

„Zatim se sprovodi toplota kroz boju, kao i preko cele Graphenstone-obojene površine unutrašnjih zidova. To poboljšava izolaciju koja se koristi u zgradama, usporavajući sprovođenje toplote kroz zidove i izvan zgrada."

Još jedna korist grafena za životnu sredinu jeste što je tanak a ujedno i snažan, što znači da je manje boje potrebno da bi se postigla trajna završnica koja je otporna na koroziju. Graphene Company kaže da litar boje može da pokrije osam metara kvadratnih u dva sloja premaza.

Baza za boju je napravljena od 98 odsto čistog kreča, koji je poznat po svojoj moći upijanja ugljen-dioksida, što znači da boja pročišćava okolni vazduh.

Slika 2. Primena boje od grafena (preuzeto sa www.dezeen.com)

Graphene Company tvrdi da kombinacija ovih materijala daje „najodrživiju i najekološkiju boju na svetu".

„Održivost je sve više i više važna jer ljudi shvataju štetu koju akril čini okolini i tokom proizvodnog procesa i upotrebom na zidovima", rekao je Folkes.

„Uključivanjem grafena u boje, premaze i druge građevinske materijale eksponencijalno se povećava tvrdoća, trajnost, kompresija, zatezna čvrstoća, elastičnost i pokrivenost."

Proizvođač Graphenstone potiče iz Sevilje u Španiji, gde se može naći najčistiji kreč na svetu.

Slika 3. Primena boje od grafena (preuzeto sa www.dezeen.com)

Ali, dok ovaj superčisti kreč čini boju jako dobro upijajućom i paropropusnom, nedostaje mu snaga. Tada na scenu stupa grafen.

Grafen je predložen za sve, od proizvodnje ultra-tankih kondoma do kontaktnih sočiva za noć.

Sastoji se od šestougaone rešetke atoma ugljenika koji je debljine samo jednog atoma.

"Po prvi put u istoriji dobili smo spoj jednog od najstarijih i najpouzdanijih građevinskih materijala – kreča, sa najnovijom nanotehnologijom", rekao je Folkes.

Slika 4. Primena boje od grafena (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Ono što je na kraju dobijeno je proizvod koji ima sve prednosti kreča, kao što znate, vrlo je paropropusan, antibakterijski i upija mirise i ugljen-dioksid i za klasu viši što se tiče čvrstoće, kao proizvodi od akrila."

Kada se nanosi boja, tada se stvara tvrdi omotač jer se kreč stvrdnjava u procesu karbonizacije. Folkes opisuje početnu konzistentnost kao „malo vodenastu", ali u periodu od 10 dana se stvara tvrdokornost.

Šta više, nema gasova u toku tog procesa.

„Možda malo miriše na „sveže obavljene radove“ ali bi moglo da se spava u sobi i ništa ne bi naškodilo zdravlju."

Proizvod je dostupan za eksterijer i enterijer, a već se koristi za oblaganje zidova bolnica, hotela i škola. Folkes kaže da je veliko interesovanje firmi iz različitih industrijskih grana.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;