INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kula sa dislociranim delovima visoko među oblacima

18.05.2017. | WAN

Meksička firma Sordo Madaleno Arquitectos je u aprilu mesecu završila novu kulu koju karakterišu naslagani volumeni koji izgledaju dislocirano i time stvaraju dramatičan efekat. Ova kula mešovite namene koja sadrži kancelarsjki prostor i hotel nalazi se u srcu grada Gvadalahare. Njen formalan, nedvosmislen i jedinstven oblik daje joj kultnu notu. Formalni koncept proizašao je iz njene mešovite namene i sastoji se od četiri naslagana geometrijska volumena.

 

Slika 1. „AMÉRICAS 1500“ (foto: Rafael Gamo, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Dva volumena su malo dislocirana i tačno usklađena sa zadnje strane. Ova pomeranja su projektovana kako bi se prekinula robusnost zgrade i postigao osećaj kretanja. U okviru najnižeg volumena smešten je hotel, a u ostala tri se nalaze kancelarije i poslovne prostorije tri različite korporacije, gde svaka zauzima jedan u celosti.

Fasada kule je nalik dvostrukom omotaču koji ga obavija kako bi ga zaštitio što je i odgovor na urbani kontekst i neposrednu blizinu jedne od najznačajnijih gradskih saobraćajnica, „Americas Ave“.

Slika 2. „AMÉRICAS 1500“ (foto: Rafael Gamo, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Jedan od najznačajnijih izazova projekta je bio da zgrada treba sa tri strane da ima pristup solarnoj energiji. Iz tog razloga, fasada koja treba da odgovori na ovu potrebu sa ugrađenom aluminijumskim okvirom, u stilu fasadne obloge je posebno isprojektovana u odnosu na uglove kako bi se stvorile senke i izbegao prekomerni solarni dobitak. Povrh toga, zgrada koristi duplo zastakljenje koje daje visok stepen solarne zaštite. Čistoća i ponavljanje linija na fasadi stvaraju jedinstven i bezvremenski kvalitet koje poboljšava njen kultni status. Kao rezultat svega ovoga, ovo je prva zgrada ovog tipa na zapadu zemlje koji će dobiti LEED sertifikat.

Slika 3. „AMÉRICAS 1500“ (foto: Rafael Gamo, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Prizemlje je zamišljeno kao veliki javni prostor odakle će moći da se pristupi i ode u različite delove zgrade. Trostruki lift olakšava kretanje kroz kulu i rad hotela, kancelarija i parking. Ulaz za automobile i pešake je postavljen u okviru velikog trga sa uređenom okolinom i vegetacijom koji daju pešacima prioritet u odnosu na automobile. U okviru 2/6 kule „AMÉRICAS 1500“ dominantni materijal koja je korišćen za podne površine je prirodni krečnjak. Njime se nastavlja geometrija fasade dalje preko zemlje, sa nasumično postavljenim popločanim područjima.

Slika 4. „AMÉRICAS 1500“ (foto: Rafael Gamo, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

„Torre Américas 1500“ predstavlja prvu fazu u razvoju čitavog kompleksa. Ova prva faza obuhvata zemljište površine 4.116 kvadratnih metara, sa izgrađenim površinama od 29.461m² duž 26 spratova od prizemlja do zadnjeg nivoa, ispod heliodroma. Postoji sedam nivoa podruma koji pokrivaju ukupno 28.50m². U osnovi konstrukcije su prenapregnute betonske ploče i centralno cirkulaciono jezgro.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

ATM
ATM
SUBOTICA

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;