INFONET-468X60-BANNER

Susret nauke i arhitekture-robotski tkane solarno-aktivne konstrukcije

02.03.2017. | John Anderson | New Atlas

MoMA PS1 iz Njujorka će imati instalaciju nalik skloništu koje koristi robotski tkane solarne tkanine koje apsorbuju i oslobađaju svetlost. Pobednik takmičenja „Young Architects Program“ je projekat koji predstavlja nadstrešnicu koju je projektovao Jenny Sabin Studio i karakteriše je foto-luminescentnost noću i hlađenje danju. Takođe sadrži sistem za zamagljivanje koji se uključuje u vidu prskalica i hladi kada se neko nađe u blizini.

Na čelu projekta pod nazivom „Lumen“  je dizajnerka Jenny Sabin koja je i profesor arhitekture na Cornell University. Otvaranje će biti u junu u okviru dvorišta Momas PS1. Instalacija će biti postavljena za vreme trajanja  „Warm Up“ otvorenog muzičkog festivala. Postavljeni parametri koji su se odnosili na takmičenje su uključivali razvoj „kreativnog projekta za privremenu instalaciju koja pruža hlad, mesto za sedenje i vodu", sudeći prema MoMA PS1, koji predsatvlja deo Museum of Modern Art posvećen savremenoj umetnosti.

Slika 1. Projekat „Lumen“ (foto: Jenny Sabin Studio, preuzeto sa www.newatlas.com)

Namera je bila da se stvori „društveno i ekološki odgovorna konstrukcija" koja će reagovati na toplotu i sunce, kao i na tela posetilaca koji ulaze unutar nje. Koristeći najnovije tehnologije bazirane na tkanju, uključujući solarno-aktivna i foto-luminescentna prediva, Sabin  je digitalno isprojektovala oblik i objekte instalacije. Namotavali su i tkali sa gigantom robotskom rukom, kao dodatnom vrstom tehnologije koja se koristi u digitalnoj izradi i 3D štampanju. U delove za sedenje je utkano oko 100 recikliranih i rekonstrusanih kalema sa istim foto-luminscentnim predivom.

„U okviru projekta  je korišćena moja ekspertiza o novim tehnologijama i kompjuterskom dizajniranju, koja  potiče iz ćelija i mobilnih mreža i kako te forme funkcionišu u biologiji", kaže Sabin, i dodaje da je sa korišćenjem materijala visoke tehnologije koji imaju spososbnost reagovanja započela sa projektom za Nike 2012. godine.

Slika 2. Projekat „Lumen“ (foto: Jenny Sabin Studio, preuzeto sa www.newatlas.com)

Instalacija uključuje duge tkane cevi koje vise sa nadstrešnice kao stalaktiti, i čine deo multi-senzornog ambijenta. Tokom dana se posetioci mogu skloniti od letnjih vrućina pod nadstrešnicom, koja obezbeđuje prošaranost sunčevim zracima dok povremeno prska goste sa sistemom za zamagljivanje ugrađenim u otvore tih visećih cevi. Zamagljivanje se aktivira senzorima koji se aktiviraju na pokret.

Tri kule visoke 9 metara pomažu u držanju nadstrešnice i drže velike vodene membrane koje napajaju mrežu od cevi povezane sa sistemom za zamagljivanje. „To je jednostavno mreža koja detektuje kada se dođe u neposrednu blizinu, nakon čega počinje da magli", kaže Sabin. Pošto se prognozira da će festival posetiti oko 3.000 ljudi, za sistem koji omogućava zamagljivanje će se obezbediti da on može da se stavi na pauzu kada je velika gužva, ali će u okviru nekih delova biti postavljen na standardni mod.

Slika 3. Projekat „Lumen“ (foto: Jenny Sabin Studio, preuzeto sa www.newatlas.com)

Noću će međutim posetitioci imati potpuno drugačije iskustvo, sa solarnim aktivnim materijalom u nadstrešnici, stalaktitnim cevima i stolicama koje daju fluorescentni sjaj i „inspirišu na povezivanje i uživanje sa prostorom", kaže Sabin. „Foto-luminiscentna tkanina apsorbuje UV sunčevu svetlost, i nakon toga polako emituje svetlost".

Ovi solarno-aktivni materijali su se do sada prvenstveno koristi za odeću, sportsku opremu, medicinske uniforme i boje. Ali, koliko Sabin zna, ona je prva koja će ih uključiti u oblast arhitekture.

Slika 4. Projekat „Lumen“ (foto: Jenny Sabin Studio, preuzeto sa www.newatlas.com)

„Ideja nije da se samo materijal menja već se kroz arhitekturu apsorbuje i oslobađa svetlost - što ovakvim materijalima daje mogućnost u arhitekturi ali i određeni stepen odgovornosti“, kaže Sabin.

Sabin je na čelu Sabin Design Lab u okviru Cornell University , gde se mešaju  istraživanje i kompjuterski dizajn, vizualizacija podataka i digitalna izrada. Njen rad istražuje ukrštanje arhitekture i nauke, i uključuje biološke i matematičke teorije u dizajnu.

Instalacija se može pogledati u okviru video zapisa ispod.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;