INFONET-468X60-BANNER

Godina 2016. rekordna po broju izgrađenih nebodera u Kini

20.01.2017. | Amy Frearson | Dezeen

Prema najnovijim istraživanjima sastavljen je grafički prikaz koji sadrži 128 nebodera čija je visina preko 200 metara a koji su završeni prošle godine. Od toga, njih 84 se nalazi u Kini.

Godišnji izveštaj Saveta za visoke zgrade i urbane sredine - CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) otkrio je da je broj izgrađenih nebodera veći nego ikada pre, što 2016. godinu čini trećom rekordnom godinom za redom.

U godini 2016. je zapaženo značajno povećanje broja izgrađenih nebodera, čak 128 u odnosu na 2015. godinu kada je bilo izgrađeno samo 106 zgrada čija je visina preko 200 metara. Ovaj broj je shodno tome doveo do povećanja ukupnog broja nebodera koji prelaze spomenutu visinu, pa ih je sada u svetu 1.168.

Kina je daleko najaktivnija zemlja kada se govori o izgradnji nebodera u 2016. godini. Čak njih 84 se nalazi na teritoriji ove zemlje, što čini dve trećine od ukupnog broja nebodera izgrađenih tokom prošle godine u celom svetu. To uključuje i najvišu zgradu koja je izgrađena protekle godine - 530 metara visok finansijski centar u Guangdžou „CTF Finance Centre“.

Slika 1. Neboderi (preuzeto sa www.dezeen.com)

Najveći broj nebodera, kada se posmatra oblast Kine, izgrađen je u Šendženu.

Ova statistika pokazuje da je Kina devetu godinu zaredom prva po izgradnji nebodera u svetu.

I dok neki nagađaju da će građevinski bum u Kini početi da usporava u narednih nekoliko godina, CTBUH predviđa da će zemlja ostati dominantna kada je izgradnja nebodera u pitanju u doglednoj budućnosti.

„Nemoguće je razdvojiti ogroman bum u izgradnji nebodera od brzog urbanog razvoja Kine“, navodi se u izveštaju.

„Osim toga, u proteklih nekoliko godina, došlo je do velikog skoka u ulaganju Kine u nekretnine koje su van njene teritorije", dodato je.

„To je u kombinaciji sa još uvek „hladnom“ nacionalnom ekonomijom, izazvalo neke pretpostavke da je doba „gradnje bez presedana“ u opadanju. Međutim to može biti slučaj kada se posmatra duži period jer su kratkoročni izgledi i dalje visoki - 328 zgrada u rasponu od 200 metara i više je trenutno u izgradnji u zemlji."

„CTF Finance Centre“ u Gungdžou  je jedan od 14 kineskih nebodera koji je na listi 20 najviših nebodera godine. Ona je sada najviša zgrada u gradu, druga najviša zgrada u Kini i peta najviša na svetu.

„Sigurno je reći da će se visoke zgrade u Kini i dalje graditi i njihova uloga neće nestati. Jedino pitanje koje ostaje je koliko dugo će zadržati većinski udeo kada se posmatra gradnja na godišnjem nivou", navodi se u izveštaju.

Slika 2. Grafički prikaz odnosa broj izgrađenih nebodera od preko 200 metara po državama i ukupne visine (preuzeto sa www.dezeen.com)

Na prethodnoj slici nisu prikazane države u kojima je izgrađena po jedna zgrada viša od 200 metara. To su: Azerbejdžan, Bahrein, Japan, Kuvajt, Meksiko, Poljska, Rusija i Saudijska Arabija.

„Najbliža država Kini po broju izgrađenih nebodera u 2016. godini  je SAD, sa samo sedam realizovanih. Poredeći sa 84 zgrade izgrađene u Kini jasno je da će trebati godine da bio se ovaj raskorak izgubio, ako se zapravo to ikada i desi."

Uprkos bumu u Kini, godina 2016. nije bila rekordna za super-visoke (zgrade preko 300 metara) ili mega-visoke zgrade (zgrade preko 500 metara) - bezobzira što je CTBUH predvideo prošle godine da bi 2016. mogla da bude godina početka ere „mega-visokih zgrada".

Organizacija ovo pripisuje „građevinskom kašnjenju tipičnom za zgrade na ovim visinama", a ne usporavanje potražnje za sve višim zgradama.

Slika 3. Zgrade po visini (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Očekujemo da će između 12 i 20 super-visokih zgrada biti završeno u 2017. godini, pre svega u Aziji i na Bliskom istoku", navodi se.

U izveštaju se takođe otkriva da je 2016. godina velika godina za lokalne rekorde - odnosno 18 zgrada sa visinom preko 200 metara su postale najviše u svojim zemljama, gradovima ili regijama.

Neke od njih su: „Gama Tower“ u Džakarti, koja je sada najviša u Indoneziji; „Vostok Tower“ u Moskvi, koja je sada najviša zgrada u Evropi; „MahaNakhon“ projekat Ole-Scheerena, sada najviša zgrada na Tajlandu i „Torre Reforma“, sada najviša u Meksiku.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;