INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Crep umesto solarnog panela

01.11.2016. | Eric Mack | New Atlas

Izvršni direktor firme Tesla, direktor firme SolarCity i milijarder tajkun Elon Musk žele da svaki krov bude solarni ali na takav način da se ne vidi gde počinju solarni paneli a gde se krov završava. Na događaju u Kaliforniji, Musk je predstavio nekoliko novih vrsta crepova koji su efikasni kao i solarni paneli.

Musk se pravio važan sa staklenim crepovima koji oponašaju crepove sa teksturom, francuskim škriljcom, ravnim modernim, pa čak i zakrivljenim crepom u toskanskom stilu. Svaki pojedinačni crep posmatran sa većine tačaka sa zemlje izgledao je neproziran krijući solarne ćelije koje postaju vidljive odozgo gde se i obavlja energetska transakcija sa suncem.

„Cilj je ... imati solarne krovove koji izgledaju bolje od običnog krova, proizvode električnu energiju, traju duže, imaju bolju izolaciju i zapravo koštaju manje od standardnog krova plus troškova za električnu energiju", rekao je Musk malom broju okupljenih ljudi na zabavi. „Zašto bi iko kupio nešto drugo?"

Musk je pokazao trajnost solarnih staklenih crepova puštajući video gde je bilo prikazano kako Tesla crep bacaju svom težinom sa visine. Crep puca ali ne biva razbijen u sitne komade kao što je slučaj sa ostalim standardnim crepovima. Nije bilo reči o ceni, sposobnosti generisanja električne energije crepa ili izolacije.

Musk je takođe predstavio i drugu generaciju baterija za elektro postrojenja i Teslin „Powerwall“. „Powerwall 2“ je u suštini baterija koja može da pruži 14 kWh ili dvostruko više energije u odnosu na model prve generacije. To je dovoljno za napajanje energijom četiri spavaće sobe ceo dan, sudeći kako kažu iz firme Tesla. Ako je priključen na solarni sistem na krovu, mogao bi teoretski da napaja dom u nedogled.

Iz Tesle kažu da će uskoro početi sa primanjem porudžbina za novi solarni crep i „Powerwall 2“. Inicijativa je zajednički poduhvat firmi Tesla i SolarCity. Ove dve kompanije mogu se spojiti ako akcionari tako izglasaju na zasedanju sledećeg meseca kada se odlučuje o ovome.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;