INFONET-468X60-BANNER

Umetnički pokret kao inspiracija za enterijer aerodroma

28.10.2016. | WAN

Firma TPS Nedvizhimost je odredila firmu RMJM da projektuje unutrašnjost novog „Terminala B“ u okviru „Northern Terminal Complex of Sheremetyevo“ aerodroma u Rusiji. Smešten severno od Moskve, aerodrom je najprometniji u zemlji i kroz njega prođe više putnika i tereta nego bilo gde drugde.

„Northern Terminal Complex“  trenutno zauzima  „Terminal C“ od 2007. godine, a sada demontirani „Terminal B“  izgrađen je 1964. godine. Uz proširenje u ukupnom iznosu od 114.000 metara kvadratnih, novi „Terminal B“ svečano će biti otvoren 2018. godine. Vreme otvaranja će biti pre početka Svetskog prvenstva u fudbalu, taman da dočeka mnoštvo posetilaca.

Koncept za javne prostorije ovog projekta velikih razmera, koji pokriva više od 55.850 kvadratnih metara, projektovala je firma RMJM iz Srbije. Projekat  je razvijen u saradnji sa dizajnerskim timom za enterijer iz iste firme RMJM ali iz Italije. Novi enterijer za „Terminal B“ će pokrivati tri nivoa aerodroma i obuhvatiće javni hol, odeljenje za prtljag, odlazni hodnik, prlatformu za pristup i deo za šoping.

Kako bi se negovao osećaj tradicije, snage i progresivnosti, RMJM je inspiraciju dobio iz ruskog Konstruktivizma (pravac u apstraktnoj umetnosti). Prostor, forma i ploče „Terminala B“ su inspirisani poznatim umetnicima iz tog perioda, kao što su Vladirim Tatlin, Nahum Gabosa, Alexander Vesnina, Alexander Rodchenko, El Lissitzky i Liubov Popova. Umetnost je integrisana sa vrhunskom tehnologijom širom „Terminala B“ kako bi se oblikovao prostor kojim se kreću putnici, dok se principi ruskog Konstruktivizma ogledaju u geometriji podova, zidova i plafona.

Goran Nikolić, direktor i glavni arhitekta projekta firme RMJM Serbia, rekao je: „Aerodrom je mesto susreta i razmene informacija ali predstavlja i otvorena vrata ka svetu. Želeli smo da novi „Terminal B“ budu ta vrata kroz koja će Rusija reći svoju priču svetu. Koncept je bio da se probudi osećaj nacionalnog ponosa za ruske građane koji prolaze kroz terminal. Strani posetioci će u međuvremenu biti svesni da je ideja nastala u Rusiji i da je isto tako velika kao i sama ruska zemlja“. Jelena Kristović Nikolić, glavni arhitekta u firmi RMJM Serbia, dodala je: „Koncept enterijera „Terminala B“ aerodroma „Sheremetyevo“ predstavlja univerzalni i bezvremenski karakter umetnosti, ali ima i snažnu komunikativnu funkciju. Da bismo ojačali ovu ideju, mi smo integrisali visoku tehnologiju u konstruktivistička dela."

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;