INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dobitnici prestižnih nagrada LEAF AWARDS 2016

20.10.2016. | Stu Robarts | New Atlas

Sveukupni pobednik i dobitnik ovogodišnjeg priznanja „LEAF Awards“ je objavljen - Ian Ritchie Architects za projekat „Sainsbury Wellcome Centre for Neural Circuits and Behaviour“  na University College u Londonu. Zgrada je dobila nagradu za svoju valovito, svetleću i multifunkcionalnu staklenu fasadu.

Osnovana 2001. godine, „LEAF Awards“ (LEAF- Leading European Architecture Forum) je godišnja ceremonija dodele nagrada u oblasti arhitekture, dizajna i projektovanja. Ovde se prepoznaje inovativni arhitektonski dizajn i izvrsnost u izgradnji iz celog sveta, uz obećanje da će se svim projektima bez obzira na oblik i veličinu „suditi na podjednak način."

To se ogleda u kontrastu pobednika koji su bili prošle i pretprošle godine. Pobednik 2014. godine bio je visokotehnološki i održivio opremljeni „One Central Park “, dok je prošlogodišnjeg pobednika karakterisala graciozna spiralna jednostavnost - „Ribbon Chapel“. Projekat „Sainsbury Wellcome Centar“, koji je osvojio nagradu i u svojoj kategoriji za najbolju fasadu „Best Façade Design and Engineering“ nastavlja raznolikost u pobedničkim rešenjima. Pažljivo dizajnirana fasada je ovom projektu donela uspeh.

Među elementima koji su se zahtevali iz neuroistraživačke laboratorije bili su oni koji su se odnosili na otvaranje prozora, dnevnu svetlost unutar objekta, mogućnost da se zamrači unutrašnji prostor i velike bele površine, kao i privatnost i bezbednost. Fasada zgrade, sa svoje tri strane obezbeđuje sve navedeno.

Prozirni materijal omogućava svetlosti da prodre unutar zgrade a da je istovremeno obezbeđena i privatnost. Takođe daje zgradi beli izgled tokom dana, ali i sjaj noću. Talasasti deo fadsade okrenut ka severu, sadrži 100 trostruko-zastakljenih prozora sa mehaničkim otvaranjem, sa obimom koji je doprineo da zgrada dobije BREEAM standard održive gradnje.

Među ostalim dobitnicima je bila i firma David Chipperfield Architects za zgradu „Xixi Wetland Estate“ u Hangdžou u  Kini, u kategoriji „Residential Building – Multiple Occupancy of the Year“ (pod pokroviteljstvom firme Kaldewei).  Razvoj arhitekture u skladu i u ravnoteži sa prirodom se ogledao kroz 20 dvospratnih zgrada podignutih na betonskim postoljima i okružnim vodom.

U kategoriji „The Public Building of the Year“ (pod pokroviteljstvom colcom grupe) dobitnici su GPY Arquitectos za „University of La Laguna Faculty of Fine Arts“ na Tenerifama u Španiji. Projekat je za cilj imao proširenje javnog prostora kampusa, dok se zgardi i dalje davao osećaj da je nezavisna i prostor za sebe. Karakterišu je glatke, „čiste“ i jasne betonske krive, sa neprekidnom „petljom“ oko kojih ljudi mogu da hodaju.

„Hanover Page Mill“ u Palo Alto u SAD-u, koji je projektovala firma Form4 Architecture, osvojio je nagradu u kategoriji „Best Sustainable Development“ (pod pokroviteljstvom firme Gira). Zgrada ima čitav niz pogodnosti kao što su pasivna orijentacija, termalno staklo koje štiti od sunca kako bi pomoglo u postizanju i LEED Platinum (standarda zelene gradnje ) i net-zero statusa.

U kategoriji „The Future Building – Drawing Board of the Year“ (pod pokroviteljstvom firme ABB) je nagradu osvojila firma Gottlieb Paludan Architects za projekat „BIO4“ elektranu na biomasu u Kopenhagenu u Danskoj. Postrojenje je sagrađeno u cilju doprinosa smanjenja i postizanja CO2-neutralnosti do 2025. godine u Kopenhagenu. A takođe će ovo biti i odredište onima koji žele da saznaju više o procesima proizvodnje energije iz biomase i održivoj proizvodnji energije.

Proglašeni su pobednici u 15 kategorija, a uz to nagradu za životno delo dobio je Santiago Calatrava. Španski arhitekta je nagrađen za svoju „jedinstvenu viziju i mogućnost transformacije gradova kroz uticajno projektovanje i dizajn", kao i sposobnost da se osmisle prostori koji su „i vizuelno upečatljivi i navode na razmišljanje."

Pobednicima su uručene nagrade na svečanosti koja je organizovana u Londonu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;