INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Povezanost biologije i arhitekture - Israel Pavilion

24.05.2016. | Eric Oh | Arch Daily

Izrael je predstavio svoju temu na Venecijanskom bijenalu 2016.: „LifeObject: Merging Architecture and Biology“. Njihov paviljon će se sastojati od skulpturalne postavke velike razmere i sedam špekulativnih arhitektonskih scenarija koji se odnose na Izrael. Izložba će se fokusirati na odnos između biologije i arhitekture, delujući kao „istraživački orijentisana platforma“.

Tim kustosa, uključujući arhitekte Bnaya Bauer, Arielle Blonder, Noy Lazarovich, naučnika doktora Ido Bachelet i kustosa doktorku Yael Eylat Van-Essen, pozvali su sedam grupa arhitekata i naučnika - među kojima i profesora Dan Shechtman, dobitnika Nobelove nagrade – „da udruže svoje znanje i preorijenitišu svoj pristup prema arhitekturi".

Izložba uključuje ideje koje se mogu implementirati kao i „nove vizije za budućnost“, sa primerima u rasponu od korisćenja nano-materijala koji prirodno kontrolišu transparentnost u „pustinjskim“ strukturama, do korišćenja tehnika za lečenje raka da se bave urbanim zgušnjavanjem.

Samodržeća struktura inspirisana 3D skeniranjem gnezda ptica nalazi se u središtu izložbe. Nazvana „LifeObject“, ova struktura „se talasa i krivi kroz ceo donji sprat paviljona“. Kombinujući kompozitne, pametne i biološke materijale, „LifeObject“ predstavlja „živu strukturu“. Ljudsko prisustvo oko strukture otvara „kabinet zanimljivosti“, „ispunjen biološkim materijalima od kojih se očekuje da će imati značajan uticaj na arhitektonski dizajn i izgradnju“.

Konceptualni temelj izložbe je „otpornost“, „bitan element bioloških sistema koji se odnosi na njihovu sposobnost da se nose sa šokom ili traumom“. Ova tema „donosi povećan značaj Izraelu i njegovom geo-političkom kontekstu, gde stanje krize kontinuirano raste i u velikoj meri utiče na kvalitet života i prostornog dizajna“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;