INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sudopera koja se pojavljuje pokretom ruke

27.04.2016. | Dezeen

Italijanska firma za projektovanje i dizajn Tipic je napravila pametnu kuhinjsku ploču koja objedinjuje različite interaktivne funkcije, uključujući sudoperu koja se pojavljuje iz radne površine jednostavnim pokretom ruke.

Predstavljena prošle nedelje na Međunarodnoj izložbi kuhinja - „Eurocucina“, događaju koji se održava jednom u dve godine u okviru „Salone del Mobile furniture show“ u Milanu, Tipicova „Tulèr“ kuhinja za projekat „Offmat“ ima kuhinjsku ploču napravljenu od kvarcnog kompozita gde je unutar njega ugrađen veliki broj tehnologija.

Zamišljena kao laboratorijski radni sto, kuhinjska ploča uključuje sudoperu koja se nalazi u ravni sa pločom kada se ne koristi da bi izgledala kao deo površine.

Senzor pokreta je ugrađen ispod površine kamena, a aktivira se mahanjem ruke preko njega. To pokreće sudoperu da se spusti uz pomoć klipnog mehanizma i automatski aktivira slavinu. Pokretima se takođe mogu kontrolisati i temperatura i protok vode.

„Mislili smo o sudoperi koja bi mogla biti ravna, zatim na kojoj se može raditi, i na kraju da ona bude sa senzorima unutar mermera ili kvarca gde se jednostavnim pokretom ruke kao magija otvara i nastaje sudopera“, rekao je Tommaso Corà, suosnivač firme Tipic.

„Dakle, ništa se ne mora dirati, vrlo je čisto, vrlo prirodno i u maloj meri novo ali s postojećom tehnologijom.“

Takođe ugrađena u radnu ploču je i kuhinjska vaga koja koristi senzore pritiska da bi izmerila sastojke. Vidljivo je kao deo na ploči sa svetlosnim prstenom oko njega - lampica pokazuje plavu boju pa onda crvenu po koracima da bi pokazala težinu do dva kilograma.

Projektanti se nadaju da će spojiti ovaj uređaj sa aplikacijom u kasnijim verzijama, da bi se omogućilo merenje sastojaka u grame.

Manji krug ukazuje na wireless mesto za punjenje telefona ili tablet.

U firmi Tipic su rekli da dizajn može biti pogled ka budućnosti kuhinje, iako većina brendova nisu spremni da investiraju i rizikuju u „istraživanje nečeg novog“.

„Ideja je bila da se u sistem ugradi ono što je sada u kuhinji, a ne da se napravi nešto čudno što bi dalo neprirodan osećaj u kuhinji“, rekao je Corà za „Tulèr“ kuhinje.

„Postoje senzori, ali oni nisu futuristički. Nova stvar je da su elementi zajedno. I mi ćemo pronaći druga rešenja, ovo je samo početak.“

Švedsko-nemačka firma za projektovanje i dizajn Kram/Weisshaar takođe istražuje potencijal za pametne kuhinjske površine.

Njegova vrlo tanka „SmartSlab“ ploča za firmu Iris Ceramica, takođe je predstavljena tokom „Milan Design Week“, i ima sakrivenu tehnologiju ispod keramičke površine, tako da se može spremati večera i zadržati toplom a piće hladnim dok se ruča.

Kao i „SmartSlab“, „Tulèr“ bi mogao imati indukciono prstenje ugrađeno u površinu za kuvanje, iako projektanti nisu sasvim finalizirali ovaj element.

„Mi proučavamo pravo kamenje koje može da primi magnetsku snagu šporeta i da nema problema sa temperaturom šerpe“, rekao je Corà, „jer šporet nije vruć, ali kada se kuva šerpa zagreva kamen.“

Sistemi žica i računarski sistemi potrebni da bi svaki senzor radio i generisao odgovor sakriveni su unutar kuhinjske ploče, koja se oslanja na tanke metalne nogare, dok kolone ispod sudopere takođe obezbeđuju drenažu.

„Tulèr“ je stvoren za „Offmat“, novi kuhinjski brand pokrenut od strane firme Tipic i komunikacione agencije Display za kompaniju Marmo Arredo koja se bavi mermerom i kamenom i koja je takođe vlasnik kompanije Quartzforms u Nemačkoj.

Tipic je počeo da radi sa kompanijom, u početku na razvoju novih kvarcnih kompozitnih materijala da bi ponudili različit kvalitet i boje, umesto samo da pokušavaju da oponašaju prirodni kamen. „Tulèr“ kuhinja je rezultat ovog istraživanja.

Ostali delovi kuhinje imaju neke elemente tehnologije integrisane u njih, kao što su robotski mehanizmi zatvaranja i otvaranja fioka i kuhinjskih elemenata, ali projektanti su fokusirani na kuhinjsku ploču.

„Kuhinjska ploča je mesto gde se dešava najviše interakcija tokom prisustva u kuhinji, a takođe je deo kuhinje kojem trebaju najimpresivnije karakteristike jer mora biti otporan na vodu, na agresivna sredstva kada se čisti, kada se kuva, kada se seče, tako da je ovo naš fokus“, rekao je Corà.

Tipic je nastao ove godine od strane italijanskih projektanata i dizajnera Tommaso Corà i Paolo Festa. Corà je ranije bio direktor istraživanja za Cibic Workshop, italijansku firmu za dizajn koju vodi Aldo Cibic i Festa koji je radio za italijanski kuhinjski brend Arclinea i dizajner Antonio Citterio.

Dva radna prototipa „Tulèr“ kuhinje bila su izložena na „Eurocucina“ od 12. do 17. aprila, a brend planira da projektuje komercijalno dostupne do kraja 2016. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;