INFONET-468X60-BANNER

Završen drugi najviši neboder na svetu u Šangaju

14.01.2016. | Adam Williams | Gizmag

Nakon šest godina gradnje, nedavno su završeni radovi na drugom najvišem neboderu na svetu, u pitanju je „Shanghai Tower“. Uzdižući se na neverovatnih 632 metara visine iznad Šangaja  u Kini, ovaj projekat mešovite namene od 2.4 biliona američkih dolara ima veoma zanimljiv dizajn koji karakteriše uvijanje od 120 stepeni od dna do vrha, da bi se ublažio efekat vetra na samu strukturu.

„Shanghai Tower“, projekat međunarodne firme Gensler, je zvanično priznata kao druga najviša zgrada na svetu od strane CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat), odmah posle „Burj Khalifa“ u Dubaiju. Međutim, izvesno je da će zauzeti treće mesto nakon što bude završena „Jedah Tower“ 2020. godine.

Veličina projekta raspamećuje. Locirana je u Lujiazui, finansijskom centru u Šangaju, koji je još uvek sa obradivim površinama, sa zemljom bogatom glinom pa je bilo potrebno 1.079. betonskih i čeličnih stubova da se ugradi u zemlju da bi napravili potporu. Polaganje temelja uključivalo je stalno izlivanje betona iz kamiona 63 časa neprekidno.

Kula ima 128 spratova i sastoji se iz 420.000 m². Njena najviša tačka je na visini od 561,3 m i da bi se došlo do nje može se koristiti jedan od 106 Mitsubishi-jevih liftova koji se kreću brzinom od 64 km/h.

Prema Gensler-u sam oblik zgrade smanjuje opterećenje vetra za 24 odsto. Osim toga, ovo je smanjilo i potrebne količine materijala i tako se uštedelo 58 miliona dolara od ukupnog budžeta projekta.

Unutrašnjost zgrade uglavnom čini moderni poslovni prostor, sa prodajnim mestima i hotelskim sobama ali i vidikovcem/kulturno uređenim prostorom za posmatranje na vrhu zgrade. Poseduje LEED standard (standard za zelenu zgradu) i ima neke od karakteristika dizajna i tehnologije energetski efikasne zgrade.

Dvoslojno staklo poboljšava izolaciju i omogućava prirodnoj svetlosti da dopre unutra, dok fasada poseduje 270 vetro-turbina koji pružaju snagu potrebnu za spoljašnju rasvetu. Parapetni kanali zgrade skladište kišnicu u velike rezervoare, koja se koristi za klimatizaciju i grejanje. Sistem za prečišćavanje otpadnih voda je takođe instaliran, dok su funkcionalni prozori tu da zaštite od nekvalitetnog vazduha u okolini.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;