INFONET-468X60-BANNER

Mikro zajadnica „New Rainier Vista“ projektovana sa net-zero potencijalom

17.12.2015. | Stu Robarts | Gizmag

Isticali smo Dwell Development mnogo puta u smislu njegovog razmišljanja unapred o zelenim kućama. Međutim, otišli su i korak dalje, završetkom 42 kuće u okviru održive mikro zajednice. Kuće u okviru „New Rainer Viste“  su jedinstvenog dizajna i projektovane sa net-zero potencijalom za energiju.

Sarađujući sa arhitektom Julian Weber, Dwell kaže da su ciljevi projekta bili stvaranje male zajednice  istomišljenika koji cene održivost i moderan dizajn. Smeštene u američkom gradu Sijetlu, kuće su raspoređene u mikro-blokove i klastere kojih ima četiri a koji su okupljeni oko zajedničkog parka i otvorene oblasti za neformalno okupljanje svih koji žele da neguju zajednicu.

Projekat je počeo 2010. godine u partnerstvu sa Seattle Housing Authority. Dwell se posvetio izgradnji 15 kuća koristeći tehnike zelene gradnje i visoke tehnologije. Međutim, interesovanje i tražnja za projektom  je bila značajna i firma je trebala da završi dodatne kuće u periodu od pet godina.

Kao što je i karakteristično za  Dwell, sve 42 kuće u okviru „New Rainier Viste“ su dizajnirane i spremne za bistvovanje u okviru net-zero energije  tj. izgrađene su sa potencijalom za proizvodnju električne energije onoliko koliko im je potrebno za korišćenje i održavanje. Kuće su takođe „5-Star Built Green“ sertifikovane, odnosno poseduju građevinski standard koji se tiče životne sredine i koji uzima u obzir  upotrebu materijala, energetsku efikasnost, korišćenje vode i kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.

Među karakteristikama održive kuće nalaze se i krovovi spremni za ugradnju PV panela, dvostruko uramljeni zidovi za poboljšanje izolacije, trostruko zastakljeni prozori, protočni bojleri i ventilacioni sistemi. Pešačka zona u blizini železničke stanice podstiče zelena putovanja.

Dve kuće u zajednici su obložene plutom, koja deluje kao spoljašnja izolacija a ujedno daje i interesantan izgled. Jedna od tih kuća poseduje sertifikat „Net Energy Positive“ (HERS -1) i prema Dwell-u predstavlja prvu net-zero pozitivnu kuću u gradu Sijetlu, dok je druga pasivna kuća.

Među ostalim karakteristikama od kojih stanovnici imaju koristi su podno grejanje i ulazak u kuću bez ključa. Podovi, ploče i pločice su od povratnih i recikliranih materijala, koji su ujedno i ekološki podobna rešenja ali i imaju i dopadljivi dizajn.

Poslednja „New Rainier Vista“ kuća je završena i prodata ove godine.

U videu ispod možete pogledati kako je tekao  razvoj „New Rainier Vista“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;