Da li će ovakav pešački most povezivati Menhetn i Džerzi?

15.10.2015. | Adam Williams | Gizmag

Menhetn (Njujork) nije toliko udaljen od grada Džerzija, ali zbog reke Hadson kretanje između ova dva mesta obično zahteva ili relativno zaobilazni put ili korišćenje prevoznog sistema PATH (Port Authority Trans-Hudson). To bi se uskoro moglo promeniti ako bi se realizovao predlog spajanja ove dve obale pešačkim mostom.

Nazvan „Liberty Bridge“ (ne treba mešati sa istoimenim mostovima u Pitsburgu i Mičigenu), projekat je smišljen od strane jednog stanovnika Njujorka, Kevina Šejna, dok je sa svojim prijateljima uživao u festivalu Jersey City BBQ. Kako bi svoju ideju preradio i eventualno realizovao, udružio se sa arhitektonskim biroom iz Džerzija, Jeff Jordan Architects.

Njihov predlog se sastoji iz pešačkog mosta sa trakama za bicikliste, koji bi bio dugačak skoro 1,5km i visok bar 60m kako bi brodovi mogli prolaziti ispod njega. Iskoristio bi postojeći nasip Železnice Pensilvanija u Džerziju, sa jedne strane i južni deo Menhetna – park „Battery“, sa druge.

Autori projekta zamišljaju most na kojem bi postojalo nekoliko ruta, uključujući staze na nižim nivoima koje bi bile zaštićene od lošeg vremena kao i više nivoe za uživanje u toplim i sunčanim danima. Pored toga, predviđeni su i besplatan internet, prodavnice, kafići, ali i travnate površine i klupe, dok bi liftovi i rampe bili korišćeni za dolazak i odlazak sa mosta te kretanje između nivoa. Dodatno, struja na mostu bi se dobijala putem solarnih panela i vetrenjača koje bi tu bile postavljene. Ipak, dug je put dotle.

„Ovo je i dalje samo početak neverovatnog izazova da most Liberty Bridge postane stvarnost,“ objašnjavaju autori. „Kevin će o celom procesu obaveštavati ljude na svom blogu, i biće mu potrebna podrška svih – zajednice, prijatelja, političara, finansijskih moćnika, raznih agencija i mnogih drugih kako bi ostvario ovaj cilj.“

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...