INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prilagodljiva kuća

14.10.2015. | Adam Williams | Gizmag

„Casa MJE“ (Kuća MJE – María José i Enrique), španske firme „PKMN Architectures“, je prilagodljiva kuća za odmor u kojoj je svaki njen deo dostupan vlasnicima. Pametno iskorišćen prostor ove kuće ispunjavaju pokretni zidovi i sklopivi nameštaj, pa se na taj način, u zavisnosti od potrebe, može stvoriti dom sa dve odvojene sobe, jednom odvojenom sobom ili čak nijednom.

Smeštena u Severozapadnom delu Španije, „Kuća MJE“ predstavlja deo serije kuća pod nazivom „Mala velika kuća“, među kojima je i „All I Own House“ koju takođe karakterišu zidovi koji se pokreću.

„Kuću MJE“ čini 70m² prostora. Ideja je da se uz pomoć pokretnih zidova i plakara, te sklopivih zidnih kreveta, ceo prostor može podeliti na nekoliko manjih prostorija. Pa tako, ako je u kući, na primer, samo dvoje ljudi, vrlo lako se može stvoriti prostor za rad i boravak svakoga od njih pojedinačno. Pak, ako je vreme za zabavu, sve prostorije se mogu ukloniti u korist jedne velike sobe.

„Kuća ima tri pozicije: sa dve sobe, jednom sobom ili nijednom,“ objašnjavaju u „PKMN Architectures“. „Na taj način, ona postaje mesto za priređivanje zabava za mlađe ljude ili stan samo za Mariju Hoze i Enrikea.“

Pomislili biste da je pomeranje zidova u kući težak posao, ali članovi ove porodice, čini se, to rade sa lakoćom.

„Kuća MJE“ je izgrađena u periodu između marta i jula 2014. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;