INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vizija budućnosti stambene arhitekture u Los Anđelesu

11.09.2015. | Adam Williams | Gizmag

Arhitekte biroa MAD Architects predstavili su provokativan projekat pod nazivom „Cloud Corridor“, koji prikazuje njihovu viziju budućnosti grada Los Anđelesa (SAD) i njegove arhitekture, u vidu urbanih, gusto naseljenih zgrada sa vertikalnim baštama na svojim spratovima.

Projekat „Cloud Corridor“ pokušava da odgovori na pitanje kako rešiti ubrzani razvoj grada, tako što se fokusira na vertikalnu umesto horizontalnu gradnju. Ovo svakako nije nov koncept u arhitekturi ali MAD arhitekte otišle su korak dalje povezujući više zgrada putem svojevrsnog nebeskog koridora, omogućavajući stanarima tih zgrada da se kreću između zgrada, a da uopšte ne moraju da silaze u prizemlje. Neboderi koji bi činili ovaj klaster povezanih zgrada, bili bi pokriveni zelenilom, imali bi dosta javnih površina i vrtova kao i veliki broj vidikovaca.

Filozofija koja podupire koncept „Cloud Corridor“ (pričamo o filozofiji, ne detaljima) svoj koren nalazi u radovima osnivača MAD Architects biroa, Ma Yansong-a, pre svega onih koji se tiču koncepta „Shanshui City“, kineskog naučnika Qian Xuesen-a. „Shanshui City“ koncept simbolizuje povratak čoveka prirodi i emotivni doživljaj pojedinca prema svetu koji ga okružuje. Sličan koncept može se naći i u njihovom projektu „Chaoyang Park Plaza“ u Pekingu.

Arhitektonski biro MAD Architects se nalazi na listi od nekoliko firmi koje učestvuju u novom razvoju stambene arhitekture Los Anđelesa. Projekat „Cloud Corridor“ se ovih dana može videti kao jedan od predloga na izložbi Shelter: Rethinking How We Live in Los Angeles muzeja „A+D“ u Los Anđelesu. Pored njihovog predloga, tu su još pet drugih koji takođe učestvuju na izložbi.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;