INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prefabrikovana stambena zgrada u Parizu sa duplom fasadom od drveta

03.07.2015. | Arch Daily

Francuski arhitektonski biro Tectône je nedavno završio energetski efikasan stambeni objekat u Parizu. Projektovan kao deo projekta urbane obnove, ovaj višeporodični stambeni kompleks je izgrađen sa prefabrikovanim drvenim ramovima prekrivenih sa komadima borovine radi stvaranja dvostruke fasade koja pruža zaštitu od sunca i štiti privatnost stanara. Zgrade su orijentisane tako da maskimizuju prirodno osvetljenje, a kišnica se sakuplja i reciklira za navodnjavanje na licu mesta.

Arhitektonski biro Tectône je osvojio konkurs za projektovanje naselja 2011. godine koje je izričito zahtevalo korišćenje drveta kao primarnog građevinskog materijala. Stambeni kompleks je izgrađen na bivšoj industrijskoj parceli i uključuje 39 višeporodičnih stanova, tri zanatske radnje i parking. Bašte okružuju tri strukture na nivou ulice, i one se takođe nalaze na dva pristupačna krova.

Iako su zgrade većinom obložene u drvetu, baza konstrukcije je napravljena od belog betona radi poboljšanja toplotne izolacije. Prefabrikovane drvene fasade su obložene sa netretiranim borovim letvicama, koje će postepeno razviti srebrnastu patinu tokom vremena.

Klizne drvene žaluzine su ugrađene unutar međuprostora između slojeva drveta. „Projekat uzima inspiraciju iz prigradskih kuća“, pišu arhitekte. „Dakle, postoje tri zgrade i dva šetališta koja omogućavaju prelazak sa ulice do bašte i nude domaćinsku atmosferu.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;