Stara Alpska štala je revitalizovana u prelepu kuću u Sloveniji

11.06.2015. | Inhabitat

Tradicionalne seoske zgrade u Sloveniji su nekada bile simbol produktivnosti, a sada su ukrasni oronuli elementi koji šaraju predele Slovenije. Iako su mnoge takve seoske kuće i štale srušene i zamenjene sa generisanom arhitekturom, arhitektonski biro OFIS Arhitekti je preuzeo više održiv pristup prilikom rekonstrukcije stare štale u savremeni dom.

Ovaj prelepi primer adaptivnog ponovnog korišćenje je stvoren kako bi se osigurao opstanak slovenačkog narodnog graditeljstva i odala počast tradicionalnom seoskom načinu života.

Arhitektonski biro OFIS Arhitekti su očistili enterijer stare štale, zadržavajući originalne fasade uz zamenu unutrašnjosti sa novim savremenim materijalima. Jedina velika promena kod fasada je bilo dodovanje kružnih perforacija iza unutrašnjih prozora i otvaranje prednjeg trema koji je nekada služio kao spoljašnja jedinica za skladištenje.

Prizemlje pomoćnog objekta se prvobitno koristilo kao štala, a gornji nivoi su korišćeni za sušenje i skladištenje sena i poljoprivredne opreme.

Za razliku od stare i tamne drvene fasadne obloge i tradicionalnog krova sa betonskim škriljcima, enterijer je svetao i savremen. Svi zidovi, podovi i nameštaj su izgrađeni od lokalne smreke.

Ulaženje u dom je preko rampe sa kojeg stupate u dnevnu sobu i trpezariju, sa glavnom spavaćom sobom koja se nalazi u zadnjem delu kuće. Zid deli otvoreni dnevni boravak, trpezariju i spavaću sobu od niza pomoćnih prostora koji obuhvataju dva plakara, kupatilo, saunu, kuhinju, kamin i stepenište koje vodi do gostinjske spavaće sobe u potkrovlju.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...