INFONET-468X60-BANNER

Održavanje kamina i dimnjaka u starim kućama

07.05.2015. | Period Living

Leto je idealno vreme da proverite stanje i efikasnost kamina i dimnjaka, kako biste ih spremili na vreme za narednu grejnu sezonu.

Održavanje vatre u vašem kaminu uključuje mnogo više truda od pukog punjenja ložišta sa deblima ili ugljem. Kamini i dimnjaci zahtevaju redovnu pažnju kako bi funkcionisali sigurno i efikasno i, čak i ako se oni nikada ne koriste, određeno rutinsko održavanje će biti neizbežno.

Najjednostavniji zadatak je čišćenje dimnjaka od strane iskusnog odžačara najmanje jednom godišnje, i češće ako se loži veoma redovno. Pozabavite se odmah sa problemima koji se javljaju prilikom korišćenja kamina, kao na primer, vraćanje ili gomilanje dima u odžaku, zajedno sa svim drugim sumnjama koje imate o konstruktivnoj stabilnosti dimnjaka. Ovo će na duge staze ispasti jeftinije.

Kako bi održali lep izgled i funkcionalnost kamina, čistite ih sa vremena na vreme, i popravljajte pojedine elemente kako oni propadaju. Specijalizovane prodavnice i neki otpadi su dobar izvor rezervnih delova, proizvoda za negu i popravku kamina i odžaka, i u većini slučajeva, dobrih saveta.

Održavanje elemenata kamina

Liveno gvožđe je najčešći materijal koji se koristi za ložišta kamina i obično mu se može vratiti sjaj ukoliko je negde propalo. Prvi korak je obično uklanjanje rđe i prljavštine sa čeličnom četkom. Grafitna pasta za ložište se onda može naneti na ložište, i sa laganim pokretima uz korišćenje meke krpe, četke ili sunđer prikačenog na bušilicu može biti ispolirano.

Povedite računa o drvenim elementima oko kamina kao o bilo kojoj drugoj stolariji: redovno čišćenje sa suvom čistom krpom, povremeno poliranje i, ako je potrebno dublje čišćenje, koristite dobro razblaženi deterdžent i krpu, trudeći se da ne natapate drvo sa previše tečnosti.

S druge strane, površine kamena i mermera se vrlo lako mogu oštetiti sa sredstvima za čišćenje domaćinstva ukoliko oni sadrže kiselinu, tako da bismo vam preporučili da investirate u kupovinu specijalizovanih sredstava za čišćenje. Uvek prvo testirajte sredstva za čišćenje na malom, neupadljivom prostoru i, ako je kamin posebno star ili vredan, potražite stručne savete, posebno kada se radi o mrljama od crvenog vina ili rđe, kao i velikim naslagama čađi.

Ukoliko slojevi boja zaklanjanju dekorativne detalje na kaminima od livenog gvožđa ili drveta, primenite proizvode koji skidaju boju sa njih. Uklanjanje viška boje je uvek najbolje raditi na licu mesta kada su okolna područja dobro zaštićena. Vađenje kamina radi profesionalnog remonta može dovesti do oštećena i poremećaja dimnjaka, pa je to najbolje izbegavati ukoliko je moguće.

Proverite da li su se na leđima ložišta pojavile pukotine. Ukoliko su one manje, mogu se popraviti sa vatrootpornim cementom, ali ukoliko su one veće, možda ćete morati da pronađete zamenu. Zapušite praznine između leđa ložišta i samog ložišta sa vatrootpornim konopcem ili strunom, pošto ona omogućava širenje i skupljanje između površina.

Pločice su česte na mnogim kaminima i one su prvobitno postavljene od pozadi. To čini popravku ili zamenu jako komplikovanom, tako da ćete možda morati da se naviknete na život sa oštećenim pločicama, no, potražite savet ako ste u nedoumici. Tamo gde promaja ulazi u prostoriju kroz nekorišćeni otvor kamina, razmislite o ubacivanju dimnjačkog balona koji će privremeno blokirati dimnjak i sprečiti oticanje vazduha.

Održavanje dimnjaka

Dim i isparenja od loženja vatre prolaze kroz dimnjački otvor, koji je sadržan u dimnjaku. Ovi gasovi su potencijalno smrtonosni i važno je imati na umu da svaki oblik sagorevanja može dovesti do stvaranja ugljen-monoksida, podmuklog gasa koji nema miris. Osim toga, loše održavani dimnjaci mogu dovesti do kućnih požara, posebno u starim kućama i tamo gde su krovni elementi ili druga građa ugrađeni u strukturu dimnjaka - nešto što nije neuobičajeno u starim zgradama.

Otpaci koji padaju niz dimnjak, uključujući malter i cigle, mogu biti znak problema, tako da uvek pitaje odžačara da li postoji bilo kakva indicija ovoga kada pregleda vaš dimnjak. Sa svakim dimnjakom, a posebno onim koji nije korišćen neko duže vreme, potrebno ga je testirati na curenja vazduha pomoću peleta koji ojačano dime.

On se upali u ognjištu i uvek je efikasniji tamo gde je moguće blokirati vrh dimnjaka kako bi se dim zadržao u celoj dužini dimnjačkog kanala. Proverite da li negde dim prolazi kroz zidove dimnjaka u prostorijama iznad kamina i u krovnom prostoru. Ukoliko naiđete na problem, stručnjaci mogu pregledati dimnjak interno sa kamerom, a može biti potrebno obložiti unutrašnji kanal dimnjaka.

Kako bi dimnjaci funkcionisali efikasno, dovoljna zapremina vazduha mora biti izvlačena kroz ognjište i uz kanal prema vani. Ovo je od suštinskog značaja za sagorevanje, a i radi odnošenja dima i dimnih gasova napolje.

Različiti faktori mogu uticati na ovaj proces, uključujući veličinu otvora kamina; potisak vazduha izazvan malom visinom dimnjaka; jakim vetrovima; ili obližnjim drvećem koje ometa protok vazduha. Ukoliko se vazduh vraća nazad u prostoriju, razmotrite sve ovo moguće uzroke. Ukoliko je ognjište mnogo nisko postavljeno, možda će biti isplativo eksperimentisanje sa njegovim podizanjem nagore.

Pregledajte dimnjake spolja koristeći dvogled: gledajte da li kape dimnjaka deluju labavo, oslabljeno ili da li nedostaje malter na dimnjacima. Takođe, ukoliko možete videti, tražite znakove olabavljenog limenog opšiva tamo gde dimnjak susreće krovnu pokrivku. Ukoliko postoji potreba za popravkama, zaposlite iskusne zidare ili izvođače radova koji se razumeju u ove vrste radova i koriste odgovarajuće krečne maltere i tehnike.

Čak i ako je dimnjak nakrivljen, on još uvek može biti veoma stabilan, ali ako ste u nedoumici, preporučljivo je da se konsultujete sa građevinskim inženjerom ili arhitektom. U nekim slučajevima ga je moguće učvrstiti kaiševima za krov radi poboljšanja stabilnosti.

Dimnjaci velikih ognjišta su često završeni sa kamenim pločama podignutim na ciglama koji obezbeđuju zaštitu od kiše. Razni dodaci su dostupni za kape dimnjaka kako bi se poboljšale performanse ili zaustavio prodor kišnice u kanal. Odbijači za ptice se takođe mogu postaviti kako bi se sprečilo njihovo gneždenje unutar dimnjaka.

Ukoliko je krov prekriven slamom, odvodnici iskri se obično postavljaju na vrhu dimnjaka kako bi se sprečilo razbacivanje vrućeg pepela po krovu koje može izazvati požar. Neophodno je obezbediti njihovo pravilno održavanje i čišćenje, inače u suprotnom oni mogu povećati rizik od požara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;