INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mali studio sa velikim ekološkim strategijama

21.04.2015. | Inhabitat

Ovaj mali studio u Aspenu, SAD, je svima poznat pod imenom „Roze kuća“ i inspirasan je viktorijanskom arhitekturom okolnih istorijskih domova. Arhitektama, birou Friday Design Collective, studio je poznat pod imenom „Loom“, i projektovan je da se uklopi u svoje susedstvo uprkos svojoj roze i beloj paleti boja.

Sa 46 metara kvadratnih prostora, dvovodna mini koliba pruža prostor za omanju kancelariju, biblioteku i oblast za tkanje. Zelene strategije projektovanja inspirisane LEED programom sertifikacije su imale visok prioritet tokom procesa projektovanja.

Arhitekte su započele rad sa klijentima na preuređenju njihove kuhinje, a zatim su počeli sa projektovanjem niza studija o umetničkom studiju. Ove studije slučajeva su evoluirale u rezultat koji vidite ovde - „Loom“ - jednospratna mini koliba od 46 metara kvadratnih.

Maleni studio je smešten u dvorištu porodične kuće i poprima karakteristike okolnih istorijskih kuća, uz modern projekat, izgradnju i materijale. Ona je spolja roze i bela, dok je unutra sve u beloj boji.

Prizemlje sadrži skladište i kancelariju sa bibliotekom. U pozadini se nalaze stepenice koje vode ka prvom spratu, to jest tavanskom prostoru koji je inspirisan sa radom i estetikom tradicionalnog razboja za tkanje.

Sa ulazom okrenutim prema jugu, umetnički studio koristi prednosti solaranog pasivnog dizajna, sa strmim krovom koji sprečava gomilanje snega. Rešenja inspirisana LEED-om su inkorporirana tokom celog procesa izgradnje, a materijali visokih performansi su korišćeni kako bi se povećala energetska efikasnost objekta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;