INFONET-468X60-BANNER

„Kuća na kući“ od cinka u Italiji

21.04.2015. | Arch Daily

Jedno od rešenja dileme gde graditi kada vam je potrebno više prostora u domu, a uslovi na parceli vam ne dozvoljavaju proširenje, jeste gradnja nagore. I to je ono što je arhitekta Raimondo Gvidaći odabrao da uradi u malom domu u Torfarelou u Italiji.

Proširenje nazvano „Kuća na kući“ odstupa od norme zahvaljujući upečatljivim geometrijskim oblicima koji stvaraju prostor za dodatnu spavaću sobu i kupatilo na prvom spratu.

U naselju malih parcela, ovaj dom se svakako ističe od ostalih. Umesto da se oslanjaju na linearnu izgradnju, arhitekte su projektovale prvi sprat tako da se on apstraktno smešta na vrh prizemlja, omogućavajući prostor za terase na svakoj strani.

Trakasti prozori ukrašavaju prednju stranu proširenja i omogućavaju prodor dovoljne količine sunčeve svetlosti u enterijer, u kome centralno stepenište koje spaja prizemlje sa proširenjem ima središnje mesto.

Proširenje je u potpunosti napravljeno od drveta jele i obloženo sa materijalom rheinzink - veoma izdržljiv titanijum cink proizvod. Ovaj materijal se u potpunosti može reciklirati i koristi se oko jedne trećine recikliranog cinka u njegovoj proizvodnji. Njegova proizvodnja koristi vrlo malo energije, a štetne emisije imaju tendenciju da budu niske.

Kreativnost je ključna prilikom razmatranja dodavanja novog prostora u postojećim objektima. Srećom, nekonvencijalna razmišljanja mogu prizvati nove ideje koje savijaju granice arhitekture.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;